Stenevi: ”Åkesson har bott under en sten de senaste 30 åren”

Märta Stenevi Foto: Fredrik Hjerling/Miljöpartiet CC BY-NC-ND 2.0
  • Fredag 14 maj 2021 2021-05-14
E-post 3813

SVERIGE Märta Stenevi (MP), språkrör och minister, tycker inte att mäns våld mot kvinnor är ett importerat problem.
– Ibland tänker jag att Jimmie Åkesson har bott under en sten de senaste 30 åren, säger hon i en intervju för Expressen.

I en partiledardebatt i SVT pekade SD-ledaren Jimmie Åkesson på en koppling mellan invandringen och mäns våld mot kvinnor.

– Vi har importerat värderingar som vi har mer eller mindre utrotat från det här landet tidigare men genom en ansvarslös invandringspolitik kommer det här tillbaka. Det är därför vi också ser att det här ökar, sade Åkesson.

”Den som hävdar att allt våld mot kvinnor i Sverige beror på invandringen är inte värd att tas på allvar. Detsamma gäller dock om man förnekar att invandringen utgör en stor och viktig orsak till våldet mot kvinnor”, förtydligade SD-ledaren senare i en debattartikel.

När Märta Stenevi intervjuas av Expressen får hon en fråga om Åkessons påstående.

Expressen: Finns det någon poäng i att det är importerat problem?

– Nej, det tycker jag inte. Det finns en överrepresentation. Men den är också kopplad till psykisk ohälsa, missbruksproblem och socioekonomiska faktorer, precis som det alltid har varit inom kriminalitet, säger Stenevi.

– Däremot är det viktigt att ta överrepresentationen på allvar, när det gäller hur man ska få män att sluta slå. Att man fångar upp riskfaktorer, förhållanden och familjesituationer där något är på väg att gå galet. Ur det perspektivet är det viktigt att veta vad man ska titta efter.

– Men att det är ett importerat problem är dumheter. Ibland tänker jag att Jimmie Åkesson har bott under en sten de senaste 30 åren. Han har i alla fall inte varit kvinna de senaste 30 åren, för då hade han vetat bättre.

Märta Stenevi vill att MP ska bli ett statsbärande parti i framtiden, och säger att det inte är givet att man ingår i en ny regering med S.

– Nej, det är aldrig givet att ingå i en regering. Att sitta i en regering gör vi av ett enda skäl, för att få igenom de beslut som vi anser nödvändiga för att bygga det hållbara samhället vi tror på, säger hon.

Läs även: Stenevi (MP): ”Vi har fostrat pojkar och män att slå”

Läs även: Lööfs utbrott mot Åkesson: ”Jag känner sådant förakt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag