”Stora utmaningar” när skola tar emot många nyanlända

Foto: Flickr
  • Torsdag 15 mar 2018 2018-03-15
E-post 376

SANDVIKEN Det var staden som skulle tjäna miljarder på invandringen. Men Sandviken har fått stora bekymmer under de senaste åren. Inte minst för att skolorna måste ta hand om nyanlända elever – varav vissa aldrig varit i en skola tidigare.

Sandviken var den kommun som enligt en konsultfirmas rapport skulle tjäna en halv miljard årligen på invandring. De grandiosa löftena har dock inte infriats och nu jämförs kommunens höga arbetslöshet bland utlandsfödda med den i Paris förorter.

Nu visar det sig också att skolor som tar emot många nyanlända får problem. SVT har gjort en kartläggning och funnit att Murgårdsskolan i Sandviken är en av de skolor i landet som har högst andel nyanlända elever. Av 550 elever är omkring 150 nyanlända, alltså knappt 30 procent.

Det har inneburit ”stora utmaningar”, som SVT formulerar det. Många elever kan inte språket, och vissa har aldrig ens varit i en skola tidigare. Det gör det svårt för skolan att ge alla en bra undervisning.

– Det är tid eleverna behöver. För lärarna att kunna undervisa de som ännu inte tillgodogjort sig svenskan fullt ut, att tillsammans med studiehandledarna kunna göra undervisningen begriplig så man kan gå mot målen i skolan, säger Karin Palmér, biträdande rektor på Murgårdsskolan, till SVT.

Läs även: Hanif Bali erbjuder ”solidariskt nödpaket” av nyanlända flyktingar till Sandviken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag