Storseger för Bolsonaro i Brasilien

Efter knivdådet vann Bolsonaro en överlägsen valseger. Bild: Fábio Rodrigues Pozzebom/Faksimil Twitter
  • Måndag 29 okt 2018 2018-10-29
E-post

BRASILIA På söndagskvällen utropade Brasiliens Högsta Domstol Jair Bolsonaro till segrare i det brasilianska presidentvalet. Den kontroversielle högerpolitikern har gått till val på att bekämpa brottslighet och korruption men har också hotat med att kasta politiska motståndare i fängelse. 

Med 55,5 procent av rösterna vann högerkandidaten Jair Bolsonaro en storseger i det brasilianska presidentvalets andra omgång. Bolsonaros motståndare, socialisten Fernando Haddad, fick 44,5 procent. Det innebär att Bolsonaro kommer tillträda som Brailiansk president i januari 2019.

Läs även: Brasiliansk högerkandidat knivhuggen – får stöd av Tottenham-stjärna

Bolsonaros dramatiska valkampanj, där han vid ett tillfälle blev svårt knivhuggen av en vänsteranhängare, har framförallt handlat om brottsligheten i landet. Brasilien har nästan 30 gånger fler mord i förhållandet till folkmängd än Sverige. En annan viktig fråga har varit korruptionen, där den senaste skandalen placerade den tidigare presidenten  Luiz Inácio Lula da Silva i fängelse i nio och ett halvt år.

”Dessa röda banditer ska fördrivas från vårt hemland”

Fängelsestraffet hindrade ”Lula” – som den socialistiska expresidenten brukar kallas – från att ställa upp i årets presidentval. Bolsonaro har lovat att expresidenten ska ”ruttna i fängelse” tillsammans med andra vänsterpolitiker.

– Antingen åker de utomlands eller så åker de i fängelse, sade Bolsonaro i ett videotal till sina anhängare på söndagskvällen enligt The Guardian.  Dessa röda banditer ska fördrivas från vårt hemland. Det kommer bli en utrensning som aldrig tidigare skådats i brasiliansk historia, fortsatte den blivande presidenten.

Läs även: Storseger för knivhuggen högerkandidat i brasilianska presidentvalet

Tigran Feiler, SVT:s korrespondent i Sydamerika, menar i en analys att sociala medier är nyckeln till Bolsonaros valframgång. ”Brasilien är i dag ett av världens mest aktiva länder på sociala medier. Och på sociala medier är Bolsonaro kung”, skriver Feiler bland annat.

Dagens Industri skriver att Bolsonaro till stor del överlåtit de ekonomiska frågorna åt sin rådgivare Paulo Guedes, som antas bli landets nästa finansminister. Brasilien har ekonomiska problem i form av låg tillväxt och ett stort budgetunderskott, och den USA-utbildade Guedes väntas både minska utgifterna, höja skatter och sälja statliga företag.

Att Bolsonaro vill avskaffa miljöministeriet, dra sig ur Parisavtalet och exploatera Amazonas-området har väckt mest uppmärksamhet i västerländsk media, men i Brasilien lär Bolsonaro framförallt möta motstånd i fråga om att sänka landets höga importtullar, som för närvarande skyddar den inhemska industrin från konkurrens.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag