Storseger för högern i brittiska valet när Labour kollapsar

Bild: Ben Shread/Chatham House
  • Fredag 13 Dec 2019 2019-12-13
E-post 763

Tories vann en storseger i det brittiska valet. Partiledaren Boris Johnson gick till val på att genomföra Brexit, ett löfte han upprepade i sitt segertal. Jeremy Corbyns Labour gjorde ett katastrofval. Corbyn gick till val på att lova en ny folkomröstning i EU-frågan.

Det blev en storseger för Boris Johnson och konservativa Tories i det brittiska parlamentsvalet. Tories får 43,6 procent av rösterna, vilket ger 363 mandat och en majoritet i parlamentet.

Det är ett bättre resultat än Tories fick i någon av opinionsmätningarna innan valet och det bästa valresultatet för Tories sedan Margret Thatchers valseger 1987.

Boris Johnson gick till val på genomföra Brexit, ett löfte han upprepade i sitt segertal.

– Vi kommer genomföra brexit före den 31 januari, säger Johnson.

Labour, under ledning av Jeremy Corbyn, gjorde ett katastrofval. Partiet fick 32,2 procent av rösterna, vilket ger 203 mandat, 59 mindre än partiet fick i det förra valet 2017. Jeremy Corbyn har meddelat sin avgång men vill inte säga när det kommer ske.

– Jag kommer att diskutera det med mitt parti och säkerställa att det blir en process där vi kan reflektera över resultatet och hitta en politik som kan ta partiet framåt, säger Corbyn.

Läs även: Jeremy Corbyn sågas för antisemitism: ”Ett nytt gift har slagit rot inom Labour”

Corbyn gick till val på att genomföra en ny omröstning om Storbritanniens medlemskap i EU, men valkampanjen har även präglats av anklagelser om antisemitism inom Labour.

Bland annat har Jewish Labour Movement, den största gruppen för judar inom Labour, sagt att man inte kampanjar för Labour lokalt under valet förutom under ”särskilda omständigheter”.

Av de övriga partierna fick Liberaldemokraterna 11,5 procent av rösterna, vilket gav 11 mandat. Skotska Nationalistpartiet fick 3,9 procent, vilket gav hela  48 mandat, tack vare att partiet vann många valkretsar i Skottland.

Nordirländska Demokratiska Unionistpartiet fick 8 mandat med 0,8 procent av rösterna i hela riket, medan Sinn Féin, IRA:s politiska gren, fick 7 mandat med 0,6 procent av rösterna.

Plaid Cymru, som verkar för självständighet för Wales, fick 4 mandat med 0,6 procent av rösterna och Gröna Partiet fick 1 mandat med 2,7 procent av rösterna. Nigel Farages Brexit-parti blev utan mandat med 2 procent av rösterna.

Läs även: Corbyn: IS-kvinnan har rätt att återvända

Läs även: Theresa May avgår efter hård kritik mot Brexit-plan

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag