”Story söker fakta” – Hård kritik mot SVT Nyheter

Bild: Nyheter Idag / Faksimil Facebook
  • Torsdag 27 jan 2022 2022-01-27
E-post 632

”Hen ska vara förbannad över allt som kommit fram med BOJO och co:s pandemifestande ur ett brittiskt fackligt perspektiv”, skriver SVT-reporten Magnus Liljesköld i en grupp för London-svenskar på Facebook. Nu möter den journalistiska efterlysningen hård kritik i sociala medier.

SVT-reportern Magnus Liljesköld efterlyser en svensktalande fackligt engagerad sjuksköterska i Storbritannien som kan kommentera den brittiska premiärministern Boris Johnson SVT-programmet Morgonstudion. Johnson är i blåsväder efter att han arrangerat en privat fest, trots Covid-restriktioner.

Men SVT söker inte vilken sjuksköterska som helst, utan de har väldigt specifika önskemål om vad sjuksköterskan ska tycka och tänka.

”Hen ska vara förbannad över allt som kommit fram med BOJO och co:s pandemifestande ur ett brittiskt fackligt perspektiv (den fackliga tillhörigheter är inte obligatorisk, men skulle vara önskvärd)”, skriver Liljesköld i sin efterlysning.

”Story söker fakta”

Efterlysningen på Facebook har skärmdumpats av flera kritiker och sprids i sociala medier. En som reagerar kraftigt är Johan Ingerö, policyansvarig hos Kristdemokraterna.

”En story söker fakta. Ni kan väl hojta om ni har har sett till den nyhet som SVT bestämt sig för att köra, okej? Kampen går vidare!” skriver Ingerö och postar en skärmdump på Liljeskölds efterlysning.

På SVT:s hemsida finns en beskrivning av hur den statliga mediejätten definierar den opartiskhet som de säger sig leva upp till. ”Kontroversiella ämnen eller händelser får inte behandlas ensidigt så att endast en parts version eller synpunkter klart dominerar”, meddelar SVT på sin hemsida.

Men Liljeskölds efterlysning kan möjligen ändå ligga i linje med SVT:s egna regler.

”Det är dock tillåtet att skildra ett ämne från en speciell utgångspunkt, om det klart framgår av programmet eller programpresentationen. En ensidig framställning i ett program kan balanseras av ett annat program”, fortsätter beskrivningen av SVTs opartiskhet.

Nyheter Idag söker både SVT Nyheter och Magnus Liljesköld för en kommentar.

Läs även: SVT vilseleder om Israels coronavaccinering

Läs även: SVT-profiler i blåsväder efter träff med Annie Lööf

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag