Strandhälls nya miss – avloppet till hennes villa saknar tillstånd

Annika Strandhäll (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
  • Torsdag 27 jan 2022 2022-01-27
E-post 686

I egenskap av miljöminister är det Annika Strandhäll (S) som ansvarar för frågor rörande enskilda avlopp i regeringen. Trots det saknar avloppsanläggningen i hennes egen villa nödvändigt tillstånd. Tillståndet för hennes avlopp löpte ut för snart tre år sedan, rapporterar SVT.

Bakslagen för Strandhäll fortsätter på löpande band.

Efter att ha tillträtt som miljöminister har hon bland annat gissat fel på hur många kärnkraftsreaktorer som stängts ner och fortfarande är i bruk i Sverige samt visat sig haft en historik av obetalda räkningar. I en mätning som kom ut från Aftonbladet/Demoskop på nyårsdagen visade det sig att hon har lägst förtroende av alla sittande ministrar.

Läs mer: Bottennapp för Strandhäll – får sämst betyg av alla ministrar

Nu är miljöministern återigen i blåsväder. Den här gången efter att SVT grävt fram att avloppsanläggningen till hennes villa på Värmdö saknar det tillstånd som krävs för en sådan.

– Att ha ett giltigt tillstånd är viktigt. Det visar att man renar avloppsvattnet som man ska och att det inte innebär en miljö- och hälsorisk, säger Malin Welander, enhetschef på Värmdö kommun, till SVT.

Tillståndet för Strandhälls avlopp löpte ut i april 2019, enligt dokument som SVT har tagit del av. Någon ny ansökan har därefter inte kommit in enligt kommunen. Det innebär att det nödvändiga tillståndet för avloppet för närvarande saknas.

– Det ligger på fastighetsägaren att ansöka om förnyelse av tillståndet innan det har löpt ut, säger Malin Welander.

Welander tillägger att ett utlöpt tillstånd inte behöver betyda att avloppet i sig inte fungerar.

I en kommentar till SVT skriver Strandhäll följande angående avloppshistorien:

”Jag har blivit uppmärksammad på att tillståndet behöver förnyas. Efter kontakt med kommunen förstår jag att då förnyelse inte sker automatiskt är det inte helt ovanligt att vara sen med ansökan, särskilt inte om huset bytt ägare.

Vi är mitt i processen med att byta bostad och min avsikt är att ett förnyat tillstånd ska vara på plats innan dess.”

Läs även: Skönhetsdoktorn, telefonräkningen och veterinären – Här är Strandhälls alla betalningsförelägganden

Läs även: ”Hon kan inte frågorna, hon är uttalad politisk aktivist, och har ett 08-perspektiv på politiken”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag