Svårt demenssjuk fick ”hjälp” av personal att rösta: ”En stöld av hans röst”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 20 sep 2022 2022-09-20
E-post 196

Ingvar Eriksson är sjuk i demenssjukdomen Lewy body. Han har epilepsi, afasi, obefintligt minne och kan inte kommunicera. Trots dessa svårigheter har han registrerats som röstande på sitt boende, rapporterar SVT.

– Han hade blivit väldigt arg, det hade han blivit. Då hade han känt sig bestulen. Han var en ärlig människa, säger Ingvars hustru Margareta till SVT.

Läs även: Småpartier larmar om valsabotage: ”Inte en rättvis match”

Att personal hade röstat åt Ingvar fick Margareta reda på av en slump. Hon förvarade hans röstkort hemma då hon inte ansåg att han var kapabel att rösta.

På dagen för förtidsröstningen var det besöksstopp på äldreboendet där Ingvar bor, och några dagar senare kom Margareta på besök.

– Några som var lite piggare dementa berättade att ”vi har röstat”, berättar Margareta, vars son ringde valkansliet i Huddinge och fick bekräftat att han var avprickad som röstande.

– Det kändes som en stöld av hans röst, säger Margareta till SVT.

– Jag tycker det var så tarvligt att en människa som inte kan prata och göra sig förstådd, att någon gör så mot någon, fortsätter hon.

– Det finns väldigt många olika vårdhem, det finns många funktionshindrade. Vad händer med alla dem då, om de gör så mot min man, vad gör de med de övriga? frågar sig Margareta, som inskärper att hon inte motsätter sig att demenssjuka som är pigga och klara ska få rösta i svenska val.

Läs även: 107 procents valdeltagande när S mer än fördubblades i Botkyrkadistrikt

Läs även: Örebropartiets valsedlar plockas bort från valstationer

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag