Svensk IS-kvinna ångrar sig – vill bli utvisad till Sverige

"Amina". Foto: Skärmdump från SVT
  • Fredag 10 sep 2021 2021-09-10
E-post

SYRIEN Svenska ”Amina” ångrar att hon anslöt sig till terrorgruppen IS och vill komma tillbaka till Sverige.
– Hade jag vetat vad jag vet i dag så hade jag inte åkt. Jag ångrar mig, och jag tar avstånd från IS ideologi, säger hon till SVT.

På måndagen landade tre IS-kvinnor på Arlanda efter att ha utvisats av det kurdiska självstyret i norra Syrien. Två av kvinnorna anhölls misstänkta för krigsförbrytelser, men släpptes senare på fri fot. Misstankarna kvarstår dock.

SVT har pratat med en av ett tiotal svenska IS-kvinnor som ännu sitter fångade i Rojlägret i norra Syrien.

”Amina”, som hon kallas, säger att hon reste till IS för att ansluta sig till sin make. Hon hävdar att hon då inte kände till terrorgruppens folkmord och inte heller hade tagit del av dess propaganda.

– Jag hoppas på att få komma tillbaka, men jag har inte blivit tillsagd vad som exakt kommer ske, säger ”Amina” som har varit i fånglägret med sin dotter i snart fyra år.

SVT: Många i Sverige ser dig som en säkerhetsrisk. Hur ser du på det?

– Jag förstår att det är deras jobb att utreda, och det borde de göra. Jag tar fullt ansvar för alla mina handlingar och jag vet konsekvenserna av att jag har kommit hit, säger hon.

– Var det rätt av mig att komma hit? Nej, det är något jag ångrar.

Det kurdiska självstyret vill bli av med de tusentals utländska medborgare som sitter fångade i lägren. Man inte har resurser att utreda dem ordentligt och ser dem som en säkerhetsrisk.

SVT rapporterar att självstyrets talesman i Sverige har sagt att fler svenska IS-kvinnor samt deras barn kan komma att utvisas snart.

Läs även: Åkesson: ”Rimligt” med tillfälligt stopp av utvisningar till Afghanistan

Läs även: S vill ha stopp för nyanlända: ”Nästan inga svenskar kvar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag