Svensk IS-kvinna åtalas för terrorism i Irak – riskerar dödsstraff

Bild: Voice of America
  • Lördag 25 maj 2019 2019-05-25
E-post 2673

IRAK En svensk kvinna åtalas i Irak för medlemskap i terroristgruppen IS. Kvinnan var gift med en avliden terrorist som tidigare åtalats för mordplaner på Lars Vilks, och riskerar dödsstraff om hon fälls. 

På söndagen kommer en 29-årig svensk kvinna åtalas i Irak för kopplingar till terroristgruppen IS, rapporterar SVT.

Kvinnan reste till IS territorium i Irak år 2014 med sina två döttrar för att ansluta sig till sin make, och paret fick ytterligare ett barn på plats i Irak.

Läs även: Gravid terrorist utlöste bombbälte – dödade sina barn och poliser

Kvinnans make ska enligt uppgifter ha dödats 2016 under ett bombanfall mot Tal Afar nära Mosul i norra Irak. Han var svensk medborgare med irakiskt ursprung och känd av Säpo sedan tidigare.

Hösten 2011 greps mannen och två andra män i Göteborg misstänkta för att ha planerat att döda konstnären Lars Vilks på en vernissage på konsthallen Röda Sten. Männen friades i domstol och några månader senare reste kvinnans make till Syrien.

Kvinnan åtalades i Irak i oktober 2018 men friades från anklagelserna om terrorism, och dömdes endast till sex månaders fängelse för att olagligt ha tagit sig in i Irak.

Men nu har Irakiska myndigheter upphävt den friande domen, och åtalar kvinnan igen för samröre med terroristorganisationen IS.

Kvinnan riskerar dödsstraff om hon fälls, då alla former av medlemskap i IS kan bestraffas med döden enligt irakisk lag.

Läs även: Högsta Domstolen ska avgöra om IS är en terroristorganisation

Personal på Sveriges ambassad i Bagdad säger till SVT att man kommer att närvara i rätten på söndag och att kvinnan kommer att försvaras av en privat advokat.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag