Svenska artister kräver att Spotify bidrar till ”akutfond”

Spotifys grundare och VD Daniel Ek. Bild: Magnus Hoij/CC BY 2.0
  • Måndag 23 mar 2020 2020-03-23
E-post 270

Nu kräver svenska artister att det upprättas en ”akutfond” där artister och musiker kan ansöka om pengar för förlorade inkomster på grund av coronakrisen. Men man vänder sig emellertid inte till den svenska regeringen – utan till det privata företaget Spotify.

I uppropet ”Nu tystnar musiken”, som samlat över 5  000 underskrifter, skriver initiativtagarna att ”vi ställer upp gratis i akuta sammanhang; insamlingar efter katastrofer, för välgörenhet, för Rädda barnen, för Röda korset, för Unicef”.

Läs även: Spotify ber anställda arbeta hemifrån – ”hoppas andra företag i Sverige följer efter”

Därför menar man att Spotify, ”vars hela grund vilar på musiker, artister och kompositörers arbete”, borde bidra till att skapa ”en akutfond där musiker och artister kan söka stöd för förlorade inkomster”.

Akutfonden i fråga hoppas man ska upprättas i samarbete med Kulturdepartementet, Konstnärsfonden och ” andra kapitalstarka aktörer” än Spotify, och bland artisterna och musikerna som undertecknat uppropet märks bland andra Jill Johnson, Andreas Lundstedt, Lisa Nilsson, Louise Hoffsten, Marit Bergman och Little Jinder.

En talesperson för Spotify skriver till Dagens Nyheter att man under coronakrisen gett stöd till olika regeringar och ideella organisationer, och att man även undersöker ”andra sätt att ytterligare utnyttja Spotifyplattformen för goda syften under de kommande dagarna och veckorna”.

Läs även: Tegnell: Ojämlikt att Spotifys anställda får jobba hemma

Läs även: Ganman och lokala musiker uppträder i Östersund – ska stötta näringslivet

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag