Svenska Institutets säkerhetsexpert polisanmäld av riksdagsledamot för brott mot personuppgiftslagen

Nu är registret polisanmält av riksdagsledamoten Jan Ericson.
  • Torsdag 1 jun 2017 2017-06-01
E-post 743

STOCKHOLM Nätsäkerhetsexperten Vian Tahir är polisanmäld av Moderaternas riksdagsledamot Jan Ericson och advokat Henrik Sundström. Båda två finns med i det skandalomsusade åsiktsregister som Tahir låtit upprätta och sprida på internet. – Det är inte så kul att bli utpekad som våldsam näthatare och nynazist, säger Ericson till Nyheter Idag.

Skandalen som omger Svenska Institutet och det kontroversiella åsiktsregistret växer. Nu polisanmäls Vian Tahir, nätsäkerhetsexpert som erbjöd myndigheten att ta del av en blockeringslista för Twitter, av Moderaternas riksdagsledamot Jan Ericson och av advokat Henrik Sundström.

Både Ericson och Sundström fanns med i registret som av både myndigheten, och av Tahir själv, påstås omfatta personer som ägnar sig ”åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter”.

Ytterligare tusentals svenskar finns listade i åsiktsregistret och Nyheter Idag, som tagit del av myndighetens register, tillhandahåller en tjänst där allmänheten kan söka på sitt eget twitterkonto. Både Ericson och Sundström finner det djupt obehagligt att förekomma i ett sådant register varför de nu polisanmält saken.

– Sundström är en väldigt slipad advokat och han verkligen grävt fram lagrum och vi har ganska många olika misstänkta brott. Det är svårt att veta naturligtvis, men det är definitivt inte en okynnesanmälan. Det finns mycket att ta på, det är flera olika typer av brott och det är en väldigt välstrukturerad anmälan som är gjord efter konstens alla regler, säger Ericson.

Pressade utrikesminister Margot Wallström

Det kontroversiella registret har även kommit att bli en fråga på högsta politiska nivå. Ericson berättar att han har pressat utrikesminister Margot Wallström om åsiktsregistret. Svenska institutet står formellt under Utrikesdepartementet, men ansvarig minister är egentligen handelsminister Ann Linde. Det blev tydligt att Wallström inte på något sätt vill förknippas med skandalen, berättar Ericson.

– Idag på frågestunden pressade jag Wallström om det här och hon sa bara det att det är en självständig myndighet och att de tar ansvar för sina egna saker och att hon inte haft någonting med det att göra. Hon ville verkligen markera att hon inte ville ha med det här att göra, säger Ericson till Nyheter Idag.

Polisanmälan finns publicerad i sin helhet på Jan Ericsons blogg. I polisanmälan står att ”ett stort antal av dessa svenska konton har varit med namn och bild, och databasen har således innehållit personuppgifter i Personuppgiftslagens mening” och anmälarna menar att Tahir brutit mot PUL. Vidare poängteras i anmälan att databasen publicerats på en amerikansk hemsida.

”Databasen har därmed överförts till utanför EES-området. Databasen har även varit fri för envar att ladda ner från hemsidan, och spridning har därmed kunnat ske såväl inom Sverige som utanför EES”, poängteras också i polisanmälan.

Tahir, som är föremål för polisanmälan om brott enligt personuppgiftslagen, har själv offentligt debatterat säkerhet på internet, något som Nyheter Idag tidigare uppmärksammat. På sin hemsida erbjuder Tahir, förutom tjänster om säkerhet på internet, även föreläsningar om kriskommunikation.

Nyheter Idag har sökt Vian Tahir för en kommentar, både via telefon och SMS, utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag