Svenska kyrkan hjälpte bulgariska tiggarbossar: ”Inte velat se verkligheten helt och hållet”

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 25 sep 2018 2018-09-25
E-post 647

VÄXJÖ När de sju bulgariska tiggarbossarna ”arbetat” färdigt för dagen kom de till Svenska kyrkans Diakonicentrum och serverades nybredda mackor. Nu inleds huvudförhandlingen i fallet och det visar sig att Svenska kyrkan har haft en roll att spela i det organiserade tiggeriet.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat att sju bulgarer samt en svensk åtalas för ha organiserat tiggeri. Ligan har varit baserad i Växjö och dragit in miljonbelopp på att lura hit bulgarer som sedan tvingas tigga. Om offren inte fick ihop tillräckligt med pengar eller somnade under ”arbetspasset” kunde de få stryk.

Läs även: Sju åtalas för människohandel – ska ha tjänat miljoner på organiserat tiggeri

De sju bulgarerna åtalas för bland annat människohandel och huvudförhandlingen inleds på tisdagen. Samma dag rapporterar den kristna tidningen Dagen att bulgarerna har fått hjälp av Svenska kyrkans Diakonicentrum i Växjö. Där har tiggarbossarna fått duscha, tvätta kläder och äta mat under de kalla vintermånaderna – samtidigt som de ägnat sig åt brottslig verksamhet.

Diakonicentrum är öppet för alla som är i en utsatt situation och behöver hjälp i vardagen. I fallet med de sju bulgarerna fattade personalen misstankar om att det pågick någon sorts verksamhet, och man såg dem gå omkring med fickorna fulla med pengar. Men man gav dem hjälp ändå. ”Kyrkans diakoni gör inte skillnad på människor”, som Dagen skriver.

Polisen fattar också misstankar mot tiggarbossarna och inleder en utredning. Diakonianställda kallas till förhör, och säger där att man borde ha insett vad som pågick tidigare.

– Man behöver inte vara raketforskare för att konstatera att någon har en högre position än någon annan. Jag känner mig lurad, och inte velat se verkligheten helt och hållet, säger en av de anställda.

– Jag borde ha förstått mer. Men jag har min roll på diakonin att hjälpa den lilla människan. Sätter jag mig emot någon som har mer makt än andra, så kommer inte den som sitter utanför butiken att komma hit. Ett jobbigt dilemma, säger en annan anställd som nu ska vittna mot tiggarbossarna under rättegången.

Problemet med utländska tiggarligor har tidigare ifrågasatts från olika håll. Bland annat har Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg hävdat att det är en myt och sagt att organiserat tiggeri är ”en råtta i pizzan”.

Läs även: Anders Lindberg om det organiserade tiggeriet: ”Jag har samma uppfattning som tidigare”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag