Svenska kyrkans nollkoll – vet inte om att Konstantinopel var kristet

Påven Sylvester I och kejsar Konstantin den store.
  • Måndag 3 apr 2023 2023-04-03
E-post

Svenska kyrkans twitterkonto slår till igen. I en konversation med en användare om de kristnas situation i länder i Afrika och Mellanöstern skriver kyrkans konto att islamiserade länder som Turkiet och Egypten inte varit ”ursprungligen kristet” – trots att Turkiet ligger på den plats där medeltidens viktigaste kristna rike låg.

En av de äldsta kristna nationerna överhuvudtaget är Östromerska riket, som av senare historiker kom att kallas för det Bysantiska riket. Riket uppstod när det romerska riket delades i en västlig del och en östlig del år 286 efter Kristus för att lättare kunna styras.

Läs även: Så blev Svenska kyrkan vänster: ”De hade tidsandan med sig”

Huvudstaden Konstantinopel – nuvarande Istanbul – fick sitt namn efter Roms första kristna kejsare Konstantin den Store. Efter Västroms fall i slutet av 400-talet efter Kristus var Bysantiska riket det återstående romerska riket, som fanns kvar i tusen år, tills Konstantinopel erövrades av Osmanska riket 1453.

Det Bysantinska riket är en senare term som historiker använt för att särskilja detta rike från antikens romerska rike. Under sin egen tid kallades det bysantiska riket helt enkelt för det romerska riket, och invånarna såg sig själva som romare – och kristna.

Under större delen av medeltiden var detta östliga romerska rike det rikaste, största och mäktigaste kristna riket i världen, och Konstantinopel var den kristna världens överlägset folkrikaste och viktigaste stad. Till rikets kärnområden hörde Anatolien, det vill säga den halvö mellan Svarta havet och Medelhavet som idag utgör större delen av Turkiet.

Detta verkar emellertid Svenska kyrkan inte känna till. I en diskussion på Twitter pekar en användare på hur kristnas situation har försämrats i länder som Turkiet och Egypten före och efter länderna islamiserats.

”Så vitt jag vet är inget av de länder du räknar upp ursprungligen kristet” svarar Svenska kyrkans Twitterkonto.

Förutom det bysantiska riket så var Egypten ett av de länder som kristnades allra tidigast. Redan på 200-talet var en majoritet av landets befolkning kristna, och den koptiska kyrkan i Egypten brukar räknas till världens äldsta kyrkor.

Läs även: Svenska kyrkan: Planerad gruva inte ”andligt hållbar”

Läs även: Så blev Svenska kyrkan Israelfientlig: ”Profan socialistisk ideologi”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag