Svenska sopgubbar tog strid mot lönedumpning: Får sparken

Foto: Facebook
  • Torsdag 6 jul 2017 2017-07-06
E-post 685

STOCKHOLM Det Multinationella företaget Reno Norden sparkar svenska sopgubbar som stod uppemot företagets försök att dumpa deras löner. Nu väntas fullständigt sopkaos i Stockholm. – Vi är lite chockade. Det här är ett historiskt beslut. Företaget väljer att stoppa sophanteringen i hela Stockholm, säger Jan Spanedal som arbetar på Reno Norden. 

Svenska sopgubbar som vägrade låta det multinationella företaget Reno Norden dumpa deras löner, har nu fått sparken med omedelbar verkan, det rapporterar Transportarbetaren.

Reno Norden har försökt dumpa lönerna för svenska sopgubbar i Stockholm, något Nyheter Idag rapporterade om under gårdagen 5 juli.

LÄS ÄVEN: Multinationellt företag orsakar sopkaos i Stockholm

Det föranledde sopgubbarna att vidta stridsåtgärder varpå de svarade det multinationella företaget med strejk.

– Vi ska köra mer för mindre pengar. Det går vi inte med på, förklarade den strejkande svenska arbetaren Peter Börjesson.

Reno Norden ämnade också, enligt dess anställda, genomföra en nyckelinventering i syfte att kunna ersätta de svenska sopgubbarna med billigare arbetskraft.

– De har sagt att vi måste hjälpa till med inventering av alla nycklar, portkoder och brickor som vi använder när vi hämtar sopor. Men vi vill inte lämna över denna kunskap vi fått lära oss själva så att de kan sparka oss och anställa någon annan billigare, sa Börjesson.

Istället för att tillgodose arbetarnas krav väljer nu företaget Reno Norden att ge minst 50 av arbetarna sparken. Sopgubbarnas försök att värna sina villkor försvarades inte av Transportarbetarförbundet som, i likhet med företaget, krävde att arbetarna skulle återgå till arbetet.

LÄS ÄVEN: Transports ordförande festade för nästan 18 000 kronor – Medlemmarna fick betala

Genom att sparka sopgubbarna orsakar Reno Norden omfattande sopkaos i den svenska huvudstaden.

– Vi är lite chockade. Det här är ett historiskt beslut. Företaget väljer att stoppa sophanteringen i hela Stockholm, säger Jan Spanedal som arbetar på Reno Norden.

Sopgubbarna får stort stöd i sociala medier, bland annat har en Facebooksida vid namn ”Vi som stödjer Stockholms sopgubbar” startats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag