Sverige gav bort sina fältsjukhus till andra länder – har två kvar

Genrebild. Foto: Flickr
  • Lördag 4 apr 2020 2020-04-04
E-post

SVERIGE Försvarsmakten har skänkt bort flera fullt utrustade fältsjukhus till andra länder, och har nu bara två kvar att använda under coronakrisen. Det rapporterar Expressen.

När Sverige nu är i stort behov av intensivvårdplatser har Försvarsmakten kallats in för att sätta upp två fältsjukhus, ett i Stockholm och ett i Göteborg. Men fler än så har man inte då man har skänkt bort resten till andra länder.

Efter kalla krigets slut hade Sverige 35 större fältsjukhus och 15 mindre marina sjukhus. I den nya militärpolitiska situation bantades det svenska försvaret ned och de flesta av fältsjukhusen skänktes bort eller kasserades.

Exempelvis tog regeringen ett beslut 2001 om att ge två fältsjukhus till Sierra Leone i Västafrika och Östtimor i Sydostasien.

Jan Hage jobbade tidigare inom försvaret och var med och avvecklade tre av fältsjukhusen som gick till Estland, Lettland och Litauen.

– Utan tvekan skulle vi kunna använda dem i dag. Men, men. Så är det, säger han.

– Just att man tog bort sjukvården var lite märkligt med tanke på att alla civila sjukhus samtidigt rustade ner, eller i vart fall tog bort sängplatser. Det är ju det som är bristen i dag, vårdplatserna.

Thomas Hernes, som också deltog i avvecklandet av fältsjukhusen, poängterar att de hade behövts uppdateras för att kunna brukas i dag.

– Det är lite orättvist ibland när man läser att 1990 hade vi så och så mycket, nu 30 år senare har vi ingenting. Mycket av det som vi hade 1990 skulle inte vara användbart i dag. Det måste man vara medveten om. Teknikutvecklingen har gått framåt, säger han.

Läs även: Regeringen vill ha ökad makt i kampen mot coronaviruset

Läs även: Hallengren (S) svarar inte på om hon är trygg med sjukvårdens skyddsutrustning

Nu behöver vi din hjälp

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden. Det ger dig tillgång till allt vårt PLUS-material, och gör att vi kan fortsätta med vår journalistik

Tack!

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag