Sverige kan ta emot covidsjuka rumäner

Foto: Public Domain
  • Måndag 8 nov 2021 2021-11-08
E-post

SVERIGE Pandemin slår hårt mot Rumänien som just nu har ett stort antal svårt sjuka patienter. Landet ber andra EU-länder om hjälp, och Sverige öppnar för att ta emot covidsjuka rumäner, rapporterar Aftonbladet och TT.

Enligt statistisk för 20 av de 27 EU-länderna är Bulgarien och Rumänien just nu de som har flest intensivvårdade i relation till sin befolkning. Samtidigt ligger Sverige bäst till av de 20 länderna.

Situationen i Rumänien är så desperat att man har börjat skicka patienter till andra länder för att få vård. I helgen landade två svårt covidsjuka rumäner i Danmark för att få intensivvård där.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu meddelat att även Sverige kan ta emot patienter från Rumänien.

”Rumänien har bett EU-länderna om hjälp att ta emot och vårda svårt covid-sjuka patienter. Sveriges 21 regioner har fått frågan via Socialstyrelsen och har gemensamt gjort bedömningen att Sverige har möjlighet att hjälpa till”, skriver SKR:s presstjänst till TT.

På söndagen hade regionerna ännu inte fått någon förfrågan om att ta emot rumänska patienter. SKR uppger att varje förfrågan kommer att bedömas utifrån det aktuella läget.

Vaccinationsgraden i Rumänien ligger på låga 30 procent, skriver Aftonbladet/TT.

Läs även: Karlsson (SD) blev svårt sjuk i covid-19 – får kritik av Löfven

Läs även: Mathiasson: Konspirationen bakom covid avslöjad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag