Putin förbereder kärnvapen

Bild: Av Kremlin.ru/CC BY 4.0/Public Domain
  • Söndag 27 feb 2022 2022-02-27
E-post

Rysslands president Vladimir Putin, som beordrade den ryska armén att invadera Ukraina på torsdag morgon, försätter nu landets kärnvapenstyrkor i högsta beredskap, rapporterar AP News. Beslutet är ett svar på ”aggressiva uttalanden” och sanktioner från väst, enligt Putin.

– Västländer vidtar inte bara ovänliga åtgärder mot vårt land i den ekonomiska sfären, utan högt uppsatta från ledande NATO-medlemmar gör aggressiva uttalanden om vårt land, säger Putin.

Läs även: Tjetjenska islamister angriper Ukraina

Putin hotade med kärnvapen om utomstående blandade sig i kriget mot Ukraina redan när invasionen inleddes i torsdags.

– President Putin fortsätter eskalera det här kriget på ett sätt som är fullständigt oacceptabelt, säger USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield.

Sanktionerna mot Ryssland blir allt hårdare. På lördagen stod det klart att ryska banker utestängs från det internationella SWIFT-systemet, efter att Tyskland gett upp sitt motstånd.

Tidigare har Sverige, Polen och Tjeckien förklarat att de vägrar spela mot Ryssland i vårens kval till fotbolls-vm, och Ryssland har stängts ute från Eurovision Song Contest.

Samtidigt har flera länder, inklusive det tidigare motvilliga Tyskland, förklarat att man kommer leverera vapen till Ukraina. Något den svenska regeringen fortfarande inte beslutat om.

Läs även: Fotbollslandslaget vägrar spela mot Ryssland i VM-play-off

Läs även: ”Vi lägger inte ned våra vapen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag