Sverigedemokraten Daniel Lönn berättar om hoten: ”Vissa områden är jag inte i längre”

Foto: Privat
  • Lördag 13 okt 2018 2018-10-13
E-post 893

Sedan i våras har sverigedemokraten Daniel Lönn i Borlänge blivit utsatt för upprepade hot och hat. Några av hoten har polisanmälts men de har lagts ner trots att det funnits vittnen och skärmdumpar. – Bara för att man inte är en politiker som står i SVT Agenda så betyder det inte att man inte kan utsättas för allvarliga hot. Man måste ta även hot mot mindre, lokala, politiker på lika stort allvar, säger Daniel Lönn.

För någon vecka sedan fick Daniel Lönn hem en lapp med ett hot och uppmaning: ”SD be om ursäkt på FB (Facebook) eller 03:00” och en dåligt tecknad kniv. Det är kulmen på vad som varit fyra månader av hot och hat mot honom på grund av hans engagemang i SD och dess ungdomsförbund Ungsvenskarna där han gick med i våras efter att tidigare ha varit medlem i Moderaternas ungdomsförbund Muf.

Hoten började komma i våras berättar Daniel Lönn. Det var en enskild incident som startade allt och därefter har det eskalerat.

– Det var en händelse när en partikamrat blev ofredad på grund av att han hade en SD-pin med blåsippan på sin jacka.

– När vi går i Borlänge centrum så är det ett ungdomsgäng som ser att han har den här SD-pinen och går till attack både verbalt och fysiskt, säger Daniel Lönn.

Ungdomsgänget bestod av ynglingar med invandrarbakgrund.

– Sedan dess har vi blivit någon slags symbol för SD för de här ungdomsgängen. Vi får ta emot otroligt mycket hot och hat. När de ser oss på stan så kan de ropa ”Hey SD” och någon förolämpning.

Läs även: Sverigedemokratiska ungdomar grovt misshandlade av somaliskt gäng: ”De fortsatte sparka på honom när han låg ner”

Hur tar hoten sig uttryck?

– Det är verbala hot. Till exempel på sociala medier men också i verkliga livet. De har hotat våra vänner. I centrala delarna av Borlänge har de hotat mina vänner och krävt att få veta var jag är så att de ska leta upp mig och slå ner mig, säger Daniel Lönn.

Han berättar hur hoten ger direkta konsekvenser på hans sociala liv och umgänge. Att han numera behöver oroa sig för att SD-hatet mot honom ska drabba hans vänner som inte är i politiken.

– Man har också blivit försiktig med var man vistas. Vissa områden är jag inte i längre. Man fruktar att man ska bli misshandlad. I värsta fall att dö skulle jag säga, säger Daniel Lönn. Han säger:

– Jag tror att de hotar mig för att de vill tysta ner mig. Det fick jag en klar indikation i och med det senaste hotet, lappen. Att de vill att jag ska be om ursäkt på Facebook.

Foto: Privat Lappen som Daniel Lönn hittade i sitt brevinkast.

 

Daniel Lönn vittnar om ett ointresse eller oförmåga från polisen att ta hoten mot en politiker på allvar.

– Jag har försökt att prata väldigt mycket med polisen om det här. Jag har anmält en person för hot på sociala medier och där har vi också ett vittne som hört personen säga saker. Vi hade flera vittnesuppgifter. Ändå lägger polisen ner det, säger Daniel Lönn.

Tar polisen det på tillräckligt stort allvar?

– Det tycker jag inte. Ända sedan det här började så har jag ansett att någon form av överfallslarm krävs. Men när vi har försökt förklara det för polisen så blir vi inte tagna på allvar.

En kort tid innan valet blev två unga partikamrater till Daniel Lönn grovt misshandlade på Max i Falun efter att de varit ute och kampanjat.

– Även fast det hände så finns det inget behov enligt polisen. ”Inte tillräckligt med kött på benen”, säger man. Vi uppmanas att ringa 112 i stället. Men är man i en akut situation så är det kanske inte läge att ta fram telefonen och ringa polisen.

Hur påverkas det politiska arbetet av de här hoten?

– När jag är ute på skolbesök och pratar så träffar man elever som säger att de gillar oss men att man hört så mycket och vet hur mycket skit vi får, säger Daniel Lönn.

Hoten och hatet mot SD och Ungsvenskarna påverkar i högsta grad de som redan är medlemmar.

– Vi har haft flera som vill hoppa av på grund av det. Om inte människor orkar eller vågar engagerar sig så är yttrandefriheten inskränkt. Det är ett hot mot demokratin, säger Daniel Lönn.

Vad har ni fått för stöd och reaktioner från andra partier?

– Jag får personligen stöd då jag har kontakter i andra partier sedan min tid i Muf. Men det är inget ungdomsförbund som gått ut och öppet visat stöd. Det är egentligen upp till dem. Men hade det här hänt till exempel någon moderat så hade vi gått ut och stått upp för dem.

Tar vi hot och våld mot politiker på tillräckligt stort allvar idag?

– Tittar vi på riksdagen så absolut. Där tas det absolut på allvar. Men när vi kommer ner på lokal nivå så gör man inte det. Det skrämmer mig.

Vad är lösningen?

– Jag tror inte att det finns någon ”quick fix”. Man måste se på saker med större allvar. Bara för att man inte är en politiker som står i SVT Agenda så betyder det inte att man inte kan utsättas för hot. Man måste ta även hot mot mindre, lokala, politiker på lika stort allvar.

Läs även: Tre tonåringar häktade – misstänks ha våldtagit flicka

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag