Sveriges ansvar att ”ensamkommande” får ”ordnat mottagande” i Afghanistan

Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 30 nov 2020 2020-11-30
E-post

SVERIGE När ett ”ensamkommande barn” får avslag på sin asylansökan måste Migrationsverket söka ett ”ordnat mottagande” åt denne i hemlandet. Om det saknas kan migranten i stället få stanna i Sverige, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Enligt Ekot är det alltså Migrationsverkets ansvar att leta efter ett ordnat mottagande, som hos familjemedlemmar eller ett barnhem, när en minderårig migrant har nekats asyl.

– Finner man det utsiktslöst så kan det leda till ett uppehållstillstånd, berättar radions reporter.

”Så länge du samarbetar får du hjälp av Migrationsverket att förbereda resan tillbaka till ditt hemland”, skriver myndigheten på sin hemsida om vad som gäller för barn som nekats asyl och ska återvända.

”Om du fortfarande är under 18 år när du lämnar Sverige måste det finnas någon som tar emot dig när du kommer fram. Det kan vara en förälder, släkting eller någon som arbetar på en myndighet som ansvarar för barn som saknar vårdnadshavare. Migrationsverkets personal reser med dig och ser till att någon möter dig på flygplatsen när ni kommer fram.”

Ekot rapporterar att Migrationsverket dock inte alltid söker efter ett ordnat mottagande för den minderårige. I ett fall valde man att i stället vänta på att migranten fyllt 18 år för att då kunna genomföra utvisningen.

Läs även: Regeringen rusar igenom lättade jobbkrav för gymnasieafghaner

Läs även: Gymnasieafghaner utnyttjas av arbetsgivare: ”Har jobbat för 40 kronor i timmen”

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag