Gymnasieafghaner utnyttjas av arbetsgivare: ”Har jobbat för 40 kronor i timmen”

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Lördag 28 nov 2020 2020-11-28
E-post

Ensamkommande från Afghanistan som är berättigade till uppehållstillstånd enligt den så kallade gymnasielagen berättar nu för Dagens Nyheter om hur de utnyttjas av arbetsgivare på grund av sin situation.

”Naqib”, som heter något annat, berättar att han blev erbjuden tjänst på en restaurang i en norrländsk stad, men fick arbeta ”någon vecka” utan lön.

– Chefen berättade att alla som börjar där måste göra en form av provanställning eller praktik innan de delade ut fasta anställningar. Så jag jobbade på, jag ville verkligen ha jobbet, säger Naqib till DN och fortsätter:

– Men efter några veckor gick jag till honom och upprepade att jag ville ha ett kontrakt. Det skulle jag också få. Sociala avgifter, skatt, allt. Men han sa att jag bara skulle få behålla 4 000 kronor, resten skulle jag betala tillbaka till honom.

Läs även: Åkesson sågar afghanamnestin: ”Urholkar våra system fullständigt”

Naqib säger till DN att han lämnade restaurangen och fick ett annat jobb med dränering, där han betalades 5 000 kronor för 22 dagars arbete.

”Erfan” blev erbjuden att provjobba som diskplockare på en restaurang i Stockholm. Arbetstiden var från 08:30 till 21:30 i fem dagar i veckan.

– På fredagen sa han att jag skulle få 7.000 kronor i lön i månaden, resten skulle gå tillbaka till ägaren. Jag skulle få mitt kontrakt, jag skulle kunna få stanna i Sverige… Men jag skulle inte överleva. Min hyra kostar 5.000 kronor och jag har ett busskort att betala. Hur skulle jag kunna leva så? frågar sig Erfan.

En anonym afghan i mellersta Sverige berättar hur han blivit hotad med att han kommer skickas hem när han protesterat mot villkoren.

– Jag har jobbat för 40 kronor i timmen svart för att ha råd med mat. När jag protesterade sa chefen: ”Det här är olagligt, de kommer att skicka hem dig om du säger något”, säger han.

Maria von Bredow, som arbetar för Center mot Våldsbejakande Extremism på Brå, säger till DN att många av afghanernas situation gör dem sårbara för exploatering på arbetsmarknaden.

– Det har varit svårt att förutse sin framtid för dessa människor. Och har man ingenting – inga papper, inga inkomstkällor – är det det lätt att hamna i klorna på de som exploaterar och i svartjobb.

Läs även: Göteborg säger NEJ till kommunjobb åt afghaner som ska utvisas

Christian Frödén, gruppchef för människohandelssektionen för polisen i region Stockholm, säger till DN att exploateringen i vissa fall började redan när de anlände till Sverige, då kriminella passade på att utnyttja systemet med generösa ersättningar för ensamkommande.

– För en kriminell var en ensamkommande ”tjugo kalla”. Ersättningen att vara jourfamilj åt en ensamkommande var 20.000 kronor i månaden. Helt plötsligt gled kriminella fram i morgonrock som jourpappor, säger Frödén till DN.

En del afghaner har också hamnat i värre situationer än att arbeta för låg lön.

– Vi vet att en del av den afghanska gruppen har kommit in som springpojkar åt grovt kriminella i Stockholmsområdet. Några har blivit mördare, andra har blivit mördade, säger Christian Frödén.

Enligt Migrationsverket har 5 878 personer beviljats tillfälligt uppehållstillstånd genom gymnasielagen.

Läs även: Dilemmat – Afghanistan vägrar ta emot utvisade: ”Bör leda till indraget bistånd”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag