SVT glömde berätta att statsvetare sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott

Ulf Bjereld Foto: SVT
  • Torsdag 29 Nov 2018 2018-11-29
E-post 1966

STOCKHOLM Statsvetaren Ulf Bjereld sitter i Socialdemokraternas mäktiga verkställande utskott – något som Rapport glömde att berätta för sina tittare i sin 18-sändning på torsdagen under ett inslag om regeringsbildning. En fadäs som Facebookssidan I allmänhetens tjänst – granskning av public service var först att uppmärksamma.

I inledningen av inslaget sägs att Ulf Bjereld är socialdemokrat. Men Bjereld är inte bara medlem i Socialdemokraterna. Han sitter dessutom i partiets verkställande utskott, som adjungerad i sin roll som ordförande för den religiösa sidoorganisationen Socialdemokrater för Tro och Solidaritet.

När bildbylinen dyker upp i rutan med Bjerelds namn och titel nämns inte heller hans politiska uppdrag – enbart hans jobb som professor i statsvetenskap.

 

Till Aktuellts sändning vid klockan 21 hade SVT fått ordning på tituleringen för Bjereld.

Foto: Twitter/SVT

 

SVT har varit i blåsväder flera gånger under året för att man missat att berätta att personer som dyker upp i program är politiker eller opinionsbildare. Tidigare under hösten var det Robin Zachari, tidigare anställd som politisk sekreterare inom Socialdemokraterna som var ”Mannen på gatan” i ett nyhetsinslag.

Läs mer: Vänsterprofil intervjuades i SVT som ”Mannen på gatan”

I våras var det vänsterdebattören Andreas Magnusson, krönikör på opinionssajten Paragraf, som i programmet Opinion Live titulerades som lärare när han gick till hånfull attack på Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Läs mer: Oops SVT did it again: Mörkade vem vänsterdebattör var i Opinion Live

Tidigare har SSU-profilen Marwa Karim dykt upp både en och två gånger i ”rutan” utan att tituleras som SSU:are. Bland annat i SVT Opinion där hon kallades för ”föreläsare och bloggare”, något som uppmärksammats av bland annat Facebooksidan Politikfakta. Hon har även dykt upp som vanlig ”kvinna på gatan” i ett nyhetsinslag.

 

Uppdatering: Även genusvetaren och medgrundaren till Feministiskt Initiativ, Tiina Rosenberg – eller ”Diina” som hon fick heta i SVT:s inslag – har dykt upp som ”Kvinnan på gatan” hos SVT i ett nyhetsinslag från 2015 om skatter. Något som bloggen Toklandet uppmärksammade.

 

Flera medier har genom åren haft problem att hålla koll på Ulf Bjereld och hans förtroendeuppdrag inom Socialdemokraterna. Bland annat Aftonbladet och SvD har intervjuat honom utan att skriva mer än att han är ”S-märkt”.

På Twitter har Ulf Bjerelds gärning och ”S-märkning” kommenterats genom åren:

 

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag