SVT-journalist: Halshuggne lärarens undervisning ”provocerade fram” dådet

Skärmdump från SVT.
  • Måndag 19 okt 2020 2020-10-19
E-post 1566

FRANKRIKE På fredagen halshöggs läraren Samuel Paty i Frankrike efter att ha visat Muhammedkarikatyrer för sina elever. När SVT-journalisten Christian Catomeris pratar om händelsen beskriver han det som att Patys undervisning ”provocerade fram” dådet.

47-årige Samuel Paty hade tidigare visat Muhammedkarikatyrer för sina elever under en lektion om yttrandefrihet. På fredagen halshöggs han i ett bestialiskt dåd och gärningsmannen, som sköts ihjäl av polisen, beskrivs som en 18-årig man med tjetjenskt ursprung. Enligt vittnesuppgifter ropade han ”allahu akbar” i samband med attacken.

På söndagen rapporterade SVT att tusentals hade samlats på flera platser i Frankrike för att hedra minnet av Samuel Paty. I sändningen fick den mångårige medarbetaren Christian Catomeris uttala sig om händelserna.

Utrikesreportern Catomeris har tills nyligen varit utlånad till Agenda-redaktionen på SVT men valde att lämna redaktionen efter att man använt namnet ”Hassan” i ett påhittat exempel på en ungdom på glid.

Läs mer: ”Muslimskt namn” fick SVT-journalist att lämna Agenda

– Republiken har vissa grundvärderingar som anses vara hotade och som också ingick i just den här utbildningen som provocerade fram, eller som ledde till, det här dådet, sade Christian Catomeris i sändningen.

En som har kommenterat SVT-journalistens ordval är satirikern Jens Ganman.

”Paty ’provocerade fram’ sin egen halshuggning… Underförstått: det var hans eget fel. Han skulle inte stått där och pratat om yttrandefrihet… eller hur menar SVT…?”, skriver Ganman på Facebook.

”Ett beklagligt misstag?

Tungan som slant?

Freudian slip?”

Opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell kallar det hela ett ”lågvattenmärke”.

Läs även: Efter halshuggningen i Frankrike – syriske centerpartisten vill förbjuda islamkritik: ”Förtjänar bestraffning”

Läs även: UT: Frankrike utvisar 231 utlänningar efter halshuggningen

Bli PLUS-medlem

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter ett värde på det vi gör, bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag