SVT spred felaktiga siffror om kärnkraft – Vattenfall begärde korrigering

Foto: Nyheter Idag
Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 18 jan 2024 2024-01-18
E-post

I Aktuellt på tisdagen gick SVT Nyheter ut med prisuppgifter från Vattenfall om att kärnkraften kommer att bli nästan dubbelt så dyr som prognosen. Siffrorna är emellertid felaktiga, enligt Vattenfall som begärt en korrigering av SVT.

”SVT kan nu avslöja att Vattenfall fått in prisuppgifter från flera leverantörer av både stora och mindre så kallade SMR-reaktorer. Slutsatsen totalt är kostnader på 90-112 öre per kilowattimme” skriver SVT Nyheter.

– Kostar kärnkraften en krona per kilowattimme, ser det inte ut som det kommer byggas någon ny kärnkraft alls, sade Martin Johansson, enhetschef på Energimyndigheten, till SVT.

Men enligt Vattenfall stämmer inte de uppgifter SVT gått ut med, och man har kontaktat kanalen för en korrigering.

– Det är inga nya siffror från vår förstudie och vi bad SVT att korrigera detta. Det här är siffror som Desirée Comstedt (ansvarig för kärnkraft på Vattenfall) har nämnt generellt för storskaliga reaktorer baserat på internationella siffror,  säger Markus Fischer, pressekreterare på Vattenfall, till Näringslivets medieinstitut och fortsätter:

– Det är inga nya siffror. Det är också siffror som gäller för storskaliga reaktorer utan riskdelning, och vi har länge sagt att vi inte ser någon möjlighet med storskalig kärnkraft utan riskdelning, fortsätter han.

Nyheter Idag söker SVT Nyheter.

Läs även: MP: Ingen kärnkraft med rödgrön regering

Läs även: Tyska oppositionsledaren redo att återstarta lärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag