SVT:s tuffa fråga till ukrainaren som flytt militärtjänst

Bild: Faksimil SVT
  • Tisdag 22 mar 2022 2022-03-22
E-post

I ett inslag på SVT:s Aktuellt om en ukrainsk man som lämnat landet tillsammans med sin familj, trots att vuxna män har förbjudits att lämna Ukraina, ställer SVT:s reporter mannen mot väggen.

– Men om inte ukrainare står upp mot Ryssland, vem ska då göra det? frågar hon mannen.

– Jag förstår vad du menar… Jag vet inte riktigt… säger mannen och tystnar för en stund.

– Jag tycker inte jag är en råtta som lämnar ett sjunkande skepp eftersom jag inte flydde kriget utan åkte utomlands för att jobba, fortsätter mannen till sist.

Läs även: Wallström om Ukraina: Saknas kvinnor vid förhandlingsbordet

Mannen uppger för SVT att han redan befann sig i Polen när Ryssland invaderade Ukraina, och att han valde att stanna och ta emot och hjälpa sin flyende familj som kom från Donetsk till Polen efter två veckor.

– Folk kan säga och tänka vad de vill om mig, det har de rätt till men jag struntar i vad de tycker. Det enda jag bryr mig om är vad min familj tycker. Det är det viktigaste i mitt liv, säger mannen till SVT.

På Twitter frågar sig flera användare varför den frågan aldrig ställdes till de manliga flyktingar som tidigare säger sig ha kommit från olika krig.

Läs även: De välkomnar ukrainare på flykt: ”Ett antal stora skillnader”

Läs även: SD vill ha asylstopp för alla utom ukrainare

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag