Swedbank spår tio procents arbetslöshet till sommaren

Pressbild. Foto: Peter Kroon
  • Onsdag 25 mar 2020 2020-03-25
E-post 63

SVERIGE Enligt Swedbanks senaste konjunkturrapport kan arbetslösheten i Sverige stiga till tio procent redan till sommaren. Detta utifrån antagandet att restriktionerna som införts avtar ”inom en snar framtid”.

”Världsekonomin är i fritt fall”, konstaterar Swedbank i ett pressmeddelande och varnar för att vi är på väg in i en global recession. BNP väntas falla med 3–6 procent i år i de flesta EU-länder.

– Prognosen förutsätter att de restriktioner som införts av myndigheter, tillsammans med hushållens och företagens självpåtagna försiktighetsåtgärder, börjar avta inom en snar framtid. Om inte det sker blir den ekonomiska nedgången än djupare, säger Andreas Wallström, tillförordnad chefekonom på banken.

För Sveriges del ser man hur flera sektorer drabbas hårt och export, investeringar och hushållens konsumtion är på snabb nedgång. Swedbank tror att arbetslösheten kan stiga till tio procent redan till sommaren.

– Förloppet är snabbare än under finanskrisen och 90-talskrisen. En skillnad mot då är att hushållens konsumtion faller mer under coronakrisen, säger Andreas Wallström.

– Det är avgörande att finanspolitiken agerar snabbt, förslagsvis genom direkta transfereringar till drabbade hushåll och småföretagare. Om resoluta åtgärder vidtas kan förhoppningsvis coronakrisen bli kortvarig och vi kan se fram emot en av de största ekonomiska återhämtningarna i historien, säger Wallström i pressmeddelandet.

Redan innan coronakrisen nådde Sverige på allvar flaggade Arbetsförmedlingen för att arbetslösheten väntas öka under de kommande åren. Myndigheten beräknar att den strukturella (långvariga) arbetslösheten kommer att nå den högsta nivån under 2000-talet.

Läs mer: Arbetsförmedlingen flaggar för ”kraftigt stigande arbetslöshet” bland invandrare

Läs även: Sanandaji: Masskonkurser hotar Sverige om inte regeringen agerar

Läs även: Jacke: ”Det måste finnas företag kvar att gå tillbaka till när krisen är över”

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag