Syskon mobbades i skolan – för att de var svenskar: ”Det blev alla mot en”

Genrebild. Foto: Flickr / elinerijpers
  • Torsdag 2 jan 2020 2020-01-02
E-post

UPPLANDS VÄSBY Högstadietiden på skolan i Upplands Väsby blev en mardröm för syskonen Johan och Lovisa. Som svenskar passade de inte in och blev ständigt påminda om det, berättar de i en intervju för Stockholm Direkt.

Svensk, studiemotiverad och medelklass var egenskaper som inte uppskattades på skolan vid Väsby centrum.

– Varje vecka var det: ”Hahaha, Svennebanan! Jävla nörd!”. Det räckte med att man ställde en intresserad fråga på lektionen eller googlade på något akademiskt. Det blev alla mot en, just för att jag var svensk, berättar Johan, nu 18 år.

Läs även: Löfvens dunderfiasko: Lovade EU:s lägsta arbetslöshet 2020 – ligger på 23:e plats

Han upplevde det som att det inte fanns något att göra åt saken och lärde sig att ”leva med skiten”.

– Jag vet att folk som flyttar hit från andra länder kan ha det jättetungt, det får man ju lära sig. Men berättigar det att de ska uttrycka sig såhär? Nej, jag tycker inte det.

Den ett år yngre systern Lovisa har samma erfarenheter och säger att hon får en klump i magen varje gång hon stöter på ”orten-tjejer”.

– Det går inte att dra alla över en kam. Men det kändes som att de tittade ner på oss som var vita medelklass-svenskar och tyckte att vi behövde tryckas ner. Kanske ville de straffa oss för rasismen i det svenska samhället, säger hon.

Syskonen har sedermera börjat på gymnasier i Stockholm, på Kungsholmen och Östermalm, men har även där haft svårt att passa in. Då de inte kommer från innerstan betraktas de som ”bönder”.

Läs även: Ann Heberleins årskrönika: 2019 var året då den politiska kartan ritades om

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag