Löfvens dunderfiasko: Lovade EU:s lägsta arbetslöshet 2020 – ligger på 23:e plats

Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Onsdag 1 jan 2020 2020-01-01
E-post 7876

SVERIGE Stefan Löfven lovade 2013 att Sverige år 2020 skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet. Men som statsminister har Löfven totalt misslyckats med målet. I dag ligger Sverige på plats 23 av EU:s 28 länder och har dessutom en högre arbetslöshet än genomsnittet för EU.

Att få ner arbetslösheten så att den var lägst i hela EU var Stefan Löfvens stora löfte innan han blev statsminister. På partikongressen 2013 talade han inför partikamraterna.

– Vi ska nå lägst arbetslöshet i EU. Det är det förpliktigande delmålet, men vi ska åt full sysselsättning. Det mina vänner, det är socialdemokratisk politik, sade Löfven.

Läs även: Ann Heberleins årskrönika: 2019 var året då den politiska kartan ritades om

I en debattartikel 2013 med titeln ”Nöjda Moderaterna gjorde Sverige kallt” gick Löfven till hård attack på Moderaterna och anklagade dem bland annat för att ”skapa nya räknesätt” för att dölja arbetslöshet. Löfven har själv fått hård kritik för att frisera statistiken genom att gömma nyanlända asylinvandrare i låtsasjobb. Något som kostat miljarder skattekronor.

I debattartikeln i Expressen återupprepade Löfven löftet.

”Vi socialdemokrater kommer aldrig att acceptera ett samhälle där så många människor – tiotusentals av dem unga – går utan arbete. Därför har vi satt upp målet att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020”, skrev Löfven.

Men Löfvens löfte har totalt gått om intet.

Enligt Eurostat ligger Sverige en bra bit från förstaplatsen i EU:s arbetslöshetsrankning, på plats 23 med 6,8 procents arbetslöshet enligt siffror från oktober. Tjeckien toppar ligan med 2,2 procents arbetslöshet följt av Tyskland, Polen, Malta och Ungern.

Sedan Nyheter Idag senast rapporterade om Löfvens löfte – i september – har Sverige tappat en placering. Ingen gång under Löfvens tid som statsminister har Sverige haft lägst arbetslöshet i EU. Sedan 2014 har Sverige tappat från plats tolv till plats 23.

Läs mer: Sverige skulle få lägst arbetslöshet i EU med Löfven – ligger på 22:a plats

Regeringen försvarade målet år efter år fram till 2019 då det inte nämndes i den nya regeringsförklaringen. I höstens budget kommenterade man inte Löfvens löfte överhuvudtaget, rapporterade Sveriges Radio.

Hösten har inneburit flera motgångar för Stefan Löfven och Socialdemokraterna. I Sentios decembermätning fick partiet 21,1 procent.

Läs mer: Julklappen till Åkesson – nytt SD-rekord i Sentio på 29,1 procent

Löfven har även åkt rutschkana i förtroendemätningar. I SVT/Novus hamnade Löfven på femte plats. I Novus mätning två år tidigare toppade Löfven.

I en färsk mätning från Aftonbladet/Demoskop pekas han ut som ett svagt kort för Socialdemokraterna.

Läs mer: De egna väljarnas dom: Löfven en svag ledare för S

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag