Talibanerna blir ny amerikansk allierad i kampen mot terrorismen

Joe Biden håller tal vid konferens 2020. Bild: Gage Skidmore/CCBYSA 2.0
  • Torsdag 2 sep 2021 2021-09-02
E-post

I kölvattnet av den amerikanska evakueringen av Afghanistan har terrorgrupper som IS blivit aktiva i regionen på nytt. Den amerikanska försvarsmakten tar nu hjälp av talibanerna i sina operationer:
– Vi delar information med talibanerna. Så att de kan leta där ute för vår räkning. Och vi tror att flera attacker har stoppats av dem, säger den amerikanska generalen Kenneth F. McKenzie under en pressträff.

Morgonen den 31 augusti avslutade USA sin evakuering av Afghanistan, vilket betyder slutet på 20 års amerikansk närvaro i landet. De senaste veckorna har över 120 000 människor evakuerats

Läs även: Biden lovar hämnd efter IS terrorattack i Kabul

I ett pressmeddelande den 28 augusti upprepade USA:s president Joe Biden sitt löfte om att man ska fortsätta jaga terrorister i Afghanistan.

USA har även rikat ett bombangrepp mot den lokala grenen av Islamiska staten, ISIS-K som tagit på sig ansvaret för terrordådet mot flygplatsen i Kabul.

Vita husets pressekreterare, Jen Psaki, förtydligade Bidens inställning till IS terrorplanerare vid en pressträff den 27 augusti:

– Jag tycker att han gjorde det klart igår att han inte vill att de ska leva på jorden längre, sa Psaki till en journalist.

General McKenzie, befälhavare över U.S. Central Command, berättade vid en pressträff den 26 augsti att den amerikanska försvarsmakten inlett ett samarbete med talibanerna mot terrorismen.

– Vi använder talibanerna som ett verktyg för att skydda oss så mycket som möjligt, säger McKenzie under pressträffen.

Man har bland annat har fått talibansk hjälp med att skydda sig under evakueringen. Dessutom delar USA underrättelseinformation med talibanerna.

– Vi delar information med talibanerna. Så att de kan leta där ute för vår räkning. Och vi tror att flera attacker har stoppats av dem, säger McKenzie.

Läs även: Facebook censurerar talibaner

Läs även: Talibanerna: ”VI har benådat alla som slogs mot oss”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag