Facebook censurerar talibaner

Talibaner under årets offensiv. Bild: Public Domain
  • Onsdag 18 aug 2021 2021-08-18
E-post

Facebook bekräftar att plattformen censurerar taliban-relaterat innehåll och att man kommer fortsätta göra det, rapporterar BBC. Detta på grund av att Facebook betraktar rörelsen, som nyligen erövrat Afghanistan, som en terrorist-grupp.

– Talibanerna betraktas som en terororganisation enligt amerikansk lag och vi har förbjudit dem från våra tjänster enligt får policy för farliga organisationer. Det innebär att vi tar bort konton som sköts av eller för talibanerna och förbjuder hyllningar, stöd och representation av dem, säger en talesperson för Facebook till BBC.

– Vi har också ett engagerat team med Afghanistan-experter, som talar dari och pashti och känner till lokala sammanhang, som kan hjälpa oss att identifiera och uppmärksamma oss på frågor som kan uppstå på plattformen.

Facebook säger även till BBC att plattformen inte fattar sina beslut på grundval av erkännande från nationella regeringar utan istället följer ”det internationella samfundets auktoritet”.

Läs även: Talibanerna: ”Vi har benådat alla som slogs mot oss”

Talibanerna har utropat Afghanistan till ett ”islamiskt emirat”, och på en presskonferens på tisdagen sade en talesperson för gruppen att man benådat sina motståndare, söker fred med omvärlden, ska bekämpa terrorism och att kvinnor ska ha rättigheter ”inom ramarna för Sharia”.

Samtidigt rapporterar Al Jazeera att minst två människor dödats och flera skadat i den afghanska staden Jalalabad när invånare protesterade mot att talibanerna tagit ned en afghansk flagga i staden.

Läs även: Bolund (MP): Inga utvisningar till Afghanistan ”under de närmaste åren”

Läs även: Familj åkte på semester till Afghanistan – sitter fast i Kabul: ”Känner oss ganska övergivna”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag