Terrorister inför shariadomstolar och piskstraff i brittiska fängelser

Bild: Penningtonuk/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 28 apr 2022 2022-04-28
E-post

Dömda terrorister tar över på brittiska fängelser och inrättar bland annat egna shariadomstolar där medfångar kan dömas till piskstraff, rapporterar Daily Mail.

Uppgifterna kommer från en oberoende utredning om brittisk terrorlagstiftning, som beskriver hur högprofilerade fångar på fängelser som Belmarsh och Whitemoor använder sin kändisstatus för att ta över avdelningar.

Läs även: Tre mördade i knivattack i Storbritannien – libysk asylsökande gripen

Terroristerna använder bland annat sitt inflytande till att radikalisera andra muslimer och stänga ute fångar som inte följer halaldiet från duschrum och kök. Sårbara fångar värvas och mutas med gåvor för att begå terroristdåd när de släpps, medan andra fångar tvingas utföra uppgifter som att städa fängelseceller.

Enligt rapporten inrättar terroristerna även Shariadomstolar som bland annat utdelar spöstraff, medan ”oärliga anklagelser om rasism och islamofobi” används mot fängelsepersonal för att underminera deras auktoritet och avskräcka dem från att sätta terrorister i isolering.

Storbritanniens justitieminister Dominic Raab säger att ny lagstiftning ska hindra terrorister från att sprida sin ideologi i brittiska fängelser – oavsett anklagelser om rasism och islamofobi.

– Vi kommer ha en mycket mer bestämd hållning i våra fängelser, och inte tillåta kulturell eller religiös känslighet att avskräcka oss från att ta kväva tidiga tecken på risk för terrorism i sin linda, säger han.

Läs även: London Bridge-terroristen hade fotboja – frigiven i förtid för terrorbrott

Läs även: Akilov krävde tårta och choklad för att fira årsdagen av terrordådet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag