Tidigare M-politiker som angrep Paludan begärs utlämnad till Turkiet

Bild: Faksimil Facebook
  • Lördag 2 jul 2022 2022-07-02
E-post 2668

Den tidigare M-politikern Cemil Aygan kallade Rasmus Paludan för en ”danskjävel” och önskade hans död. Nu begärs Aygan utlämnad till Turkiet, där han har en bakgrund i både PKK och den antikurdiska dödspatrullen Jitem.

Den före detta kommunpolitikern Cemil Aygan (M) i Tingsryd gick till hårt angrepp mot Ramsus Paludan efter påskhelgens korankravaller. I inlägg på Facebook kallade Aygan Paludan för ”danskjävel” och önskade honom samma öde som avlidna konstnären Lars Vilks.

– Jag hatar alla provokatörer som fixar problem, som bygger problem för Sverige och för invandrare i Sverige, sade Aygan till P4 Kronoberg.

Läs även: M-politiker som önskade Paludan död var krigsförbrytare i Turkiet

Strax därefter avslöjade Samnytt att Cemil Aygan erkänt delaktighet i 36 politiska mord i Turkiet, där han var aktiv i  i den olagliga turkiska dödspatrullen Jitem, som ägnade sig åt mord och tortyr på kurdiska oppositionella och var en del av den så kallade turkiska ”djupa staten”.

Aygan har till Migrationsverket erkänt att han arbetade med att ta in kurder på förhör där de torterades och mördades. På den tiden gick han under namnet Adülkadir Aygan, och var en före detta medlem i den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK som bytte sida.

Turkiet har tidigare vid två tillfällen begärt att Sverige ska lämna ut Cemil Aygan, men då har Högsta domstolen bedömt att Aygan riskerar förföljelse och att han därför inte bör lämnas ut.

År 2008 anklagades han för ett mord och ett mordförsök under tiden han var med i PKK. Andra gången, år 2012, pekade Turkiet ut honom igen som skyldig till åtta mord, ett mordförsök, två branddåd och och två bombattentat.

Nu har Turkiet åter begärt Aygan utlämnad som en del i landets avtal med Sverige för att godkänna ett svenskt Nato-medlemskap. Enligt den turkiska nyhetssajten Ensonhaber är Aygan en av de 33 personer som Turkiet begärt utlämnade från Sverige.

Trots att Aygan har nekats svenskt medborgarskap säger han till SVT att han inte är särskilt orolig för att bli utlämnad till sitt forna hemland.

– Nej, inte särskilt orolig eftersom jag har beslutet från Högsta domstolen. Skulle Sveriges lämna ut mig kommer mitt liv vara slut, säger Cemil Aygan.

Enligt Aygan gick han med i Jitem för att få skydd efter att han hotats av PKK.

– PKK hotade med att döda mig och mig familj, därför gick jag med i Jitem som jag trodde var en bra organisation, säger han.

Läs även: Kurder rasar mot påstådda S-löftet till Erdoğan: ”En skammens dag”

Läs även: Mathiasson: Skamlöshet är ett ord som börjar på (S)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag