Tillverkare fick 63 elavbrott på två månader: ”Satsar utomlands istället”

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 19 nov 2020 2020-11-19
E-post

ÅSEDA Elbristen slår hårt mot företag i södra Sverige. Företaget Spaljisten, som tillverkar fronter till möbelindustrin, fick 63 elavbrott inom loppet av två månader, med en sammanlagd stopptid på över 66 timmar, rapporterar F Plus.

– Då har vi alltså 140 anställda som står stilla. Och maskinerna klarar inte av frekvensstörningarna och skadas. Vi har behövt ersätta delar av maskiner för miljonbelopp. Det är allvarligt, säger Spaljistens vd Florim Albborn till F Plus.

Spajlisten har funnits sedan 1975 i Åseda i Kronobergs län. Företaget har 140 anställda, 35 000 kvm fabriksyta och runt 60 robotar i produktionen.

Läs även: Elnät kan få problem när antalet elbilar ökar

Florim Albborn har, sedan han tog över som vd  i början av 2019, lagt mycket tid på att lösa elförsörjningen.

– Vi har beställt maskiner för 300 miljoner och bygger ut produktionskapacitet med 6 500 kvadratmeter. I och med expansionen insåg vi tidigt att vi behövde utöka vårt el-abonnemang, säger Albborn till F Plus.

När Albborn försökte utöka abonnemanget svarade nätägaren att det saknas kapacitet och måste byggas nytt ställverk, där Spajlisten skulle stå för kostnaden.

– Det skulle generera 25 megawatt och kosta oss 30 miljoner. Dessutom skulle det ta två till tre år att få på plats, vilket inte funkar för oss. Men vi skulle inte äga ställverket – det skulle nätägaren göra.

Läs även: ”Könsdiskriminerande”: Reklamombudsmannen fäller Changs elbolag

Spaljistens lyckades lösa problemet med ett nytt elabonnemang, till en betydligt lägre kostnad än de 30 miljoner kronor ett nytt ställverk skulle kosta. Men det nya abonnemanget löser bara problemen fram till 2025.

– Då kommer vi återigen att landa i samma problem om inget görs. När det blir dags för nya affärsplaner och storsatsningar så kan det landa i att vi satsar utomlands istället. Men det är absolut inget vi vill, säger Albborn till F Plus.

Sedan 2011 är Sverige uppdelat i fyra elområden, där priset för elen kan variera mellan områden. Åseda ligger i elområde 4, där man i tio års tid har betalat mer för elen än övriga Sverige – ibland hela tio gånger mer.

– Det känns orättvist att vi betalar så mycket mer för vår el än man gör i andra delar av landet. Det här är pengar som vi istället kunde lagt på investeringar och skapat arbetstillfällen. Elförsörjningen är en demokratifråga och måste gynna alla och inte bara ett fåtal, säger Albborn till F Plus.

Läs även: Höjer tonläget: Busch och Kristersson återupprepar krav om kärnkraften

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag