Illegal invandrare med utvisningsbeslut jobbade på Arlanda – hade tillgång till säkerhetsklassat område

Foto: w:en:Brorsson/Wikipedia
  • Torsdag 14 Nov 2019 2019-11-14
E-post 1143

En illegal invandrare med utvisningsbeslut som var efterlyst arbetade på Arlanda och hade tillgång till områden med säkerhetsprövning. Mannen greps i en säkerhetskontroll och ska nu utvisas. Det har tidigare avslöjats att en rysk medborgare med turistvisum arbetat som flygmekaniker, och att nyanlända syrier utan medborgarskap arbetat med bagagehantering på Arlanda.

En illegal invandrare med utvisningsbeslut som arbetade på Arlanda flygplats har gripits i en säkerhetskontroll, rapporterar Aftonbladet. Mannen är tagen i förvar enligt utlänningslagen och kommer att utvisas.

Läs även: Två skadade i knivdåd på Arlanda – en huggen i bröstet

Mannen var efterlyst, men hade enligt Aftonbladet tillgång till behörighetsområdet ”airside”, vilket kräver att man säkerhetsprövas och får en bricka av flygplatshållaren Swedavia.

– Det vi kan säga är att vi har omhändertagit en person på Arlanda för det du nämnde, det stämmer, säger Markus Silén, stationsbefäl på Arlandapolisen, till Aftonbladet.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att en rysk medborgare med turistvisum arbetade på Arlanda utan tillstånd.

Även han hade fått en tjänstebricka av Swedavia som gav tillträde till det säkerhetsklassade området ”airside”, och hade genom sitt arbete som flygmekaniker tillgång till flygplan.

– Jag är väldigt glad att polisen har upptäckt det och att vi har agerat, sa Cajsa Velden på gränspolisen till Aftonbladet.

Läs även: Fem illegala invandrare utvisades efter polisens tillslag på Tyresö

I februari 2018 avslöjade Samtiden att nyanlända syrier utan medborgarskap arbetade på Arlanda.

– Vi har anställda från alla möjliga länder och diskriminerar ingen. Våra krav sammanfaller med Transportstyrelsens och gäller alla som arbetar på flygplatsen, sade Andreas Vassilaros, pressansvarig på företaget Aviator som anställt syrierna, till Samtiden.

Enligt en källa till Samhällsnytt arbetade nyanlända bland annat med bagagehantering, samtidigt som säkerhetskontrollerna inte var noggranna.

”Själv har jag upptäckt en slarvighet hos Nokas när jag passerar personalsäkerhetskontrollen, jag kan i princip ta med mig vad som helst. Visiteringen när det piper i säkerhetskontrollen blir oftast en klapp på axeln. Poängen med detta är att alla som jobbar inom bagagehanteringen på Arlanda måste vara 100% säkra och det är allvarligt att Aviator tillåter personer som verkar sakna trovärdiga ID-handlingar jobba inom sorteringen” skrev Samhällsnytts källa.

Andreas Vassilaros sade till Samhällsnytt att alla deras anställda säkerhetsprövats av Säpo.

– Vi kan anställa personer som får arbeta på flygplatsen efter en säkerhetsprövning av Säkerhetspolisen. Sedan gör vi vår prövning att det är rätt personer och rätt kvalifikationer – som alla företag som anställer, sade Vassilaros.

Läs även: Nu inför Danmark gränskontroller mot Sverige

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag