Vice statsminister Lövin (MP) avgår – lämnar politiken

Isabella Lövin. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 26 aug 2020 2020-08-26
E-post 1427

Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet, miljö- och klimatminister samt Sveriges vice statsminister, lämnar politiken och samtliga uppdrag, avslöjar hon för Dagens Nyheter på onsdag förmiddag.

– Nästa ordinarie kongress är inte förrän i september nästa år och det bedömer jag är för tätt inpå valet. Därför har jag nu meddelat valberedningen att jag vill stiga av och att en ordnad process för att hitta ett nytt kvinnligt språkrör kan ta vid under hösten och vintern, säger Lövin till DN och fortsätter:

– Jag avser att sitta kvar och arbeta med full kraft tills ett nytt kvinnligt språkrör finns på plats. Därefter kommer jag att lämna politiken.

Läs även: Lövin (MP): ”Vi måste öppna våra hjärtan”

Lövin säger till DN att hon även kommer avgå från sina ministerposter.

– Ja. Det kommer att ske i samband med att det utses ett nytt språkrör och att det nya språkrörsparet kan forma sitt lag.

Enligt Lövin beror hennes avhopp på att hon arbetat länge med politik och vill göra något annat.

– Jag har jobbat med allt jag har i politiken de senaste 12 åren. Först i EU-parlamentet, sen i regeringen och de sista fyra åren som språkrör. Nu är det dags för mig att bestämma vad jag vill göra de kommande fem åren. Snart går vi in i valrörelse inför 2022, och mitt möjliga mandat som språkrör löper ut under den kommande mandatperioden.

– Därför är det viktigt att fatta ett beslut nu om jag vill fortsätta att arbeta på toppnivå i politiken eller om jag vill göra någonting annat. Då har jag bestämt mig för att det är dags för mig att runda av min långa tid i politiken och göra någonting annat.

Läs även: Lövin (MP) vägrar asyltak – öppnar för att lämna regeringen

På en fråga från Dagens Nyheters reporter Hans Olsson svarar Lövin att hennes beslut inte ska ses som någon kritik mot MP:s regeringspartner Socialdemokraterna, som man haft konflikt med om framförallt migrationspolitiken.

– Nej, inte alls. Det här är ett helt självständigt beslut för min personliga del. Vi har regerat tillsammans med S i sex år. Vi har haft många meningsskiljaktigheter men har lyckats ta oss igenom dem, säger Lövin och fortsätter:

– Vi har fått igenom så oerhört mycket på klimatområdet som vi annars inte hade fått om vi inte hade gått in i regeringen och om vi inte hade kompromissat och samarbetat med andra partier.

Isabella Lövin ersatte Åsa Romson som Miljöpartiets språkrör och vice statsminister 2016. Liksom föregångaren Romson är hon inte statsministerns ställföreträdare, utan har en symbolisk roll.

Läs även: Lövin (MP): Klimatförändringar värre än corona – varnar för ”invasioner av främmande arter”

På Twitter är reaktionerna blandade inför Lövins besked.

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag