Tonåringar släppta efter misstänkt mordförsök på polis

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 19 sep 2020 2020-09-19
E-post

TUMBA Fyra män under 18 år misstänkts för mordförsök på en polis efter en biljakt på fredag eftermiddag, rapporterar Aftonbladet. De misstänkta greps, men släpptes på fredag kväll. Misstankarna mot dem kvarstår. Det krävs synnerliga skäl för att häkta personer under 18, och ett lagförslag från regeringen kan göra det ännu svårare.

Det var vid halv fem-tiden på fredag eftermiddag som polisen försökte stoppa en bil som körde vårdslöst. Men föraren stannade inte och polisen inledde en jakt.

Läs även: Frisläppt islamist försvunnen – kan ha utvisat sig själv

Under jakten försökte de misstänkta köra på polisen, och båda inblandade bilar bärgades från platsen. Ingen ska ha skadats vid händelsen.

– Vi har fyra frihetsberövade i nuläget, det gäller försök till grov misshandel och försök till mord. Och det gäller polisen, sade Magnus Larsson, jourhavande förundersökningsledare i Flemingsberg, till Aftonbladet.

Men klockan 21.29 meddelade polisen att de fyra misstänkta frisläppts efter beslut av åklagare. Misstankarna och brottsrubriceringarna kvarstår.

Männen misstänks för mordförsök, försök till grov misshandel, smitning från trafikolycka, grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri.

För att en person under 18 år ska kunna häktas krävs att personen riskerar att återfalla i brottslighet, att det föreligger flyktfara eller att personen riskerar att förstöra utredningen.

Åklagaren måste också göra en bedömning om det är proportionerligt att häkta en person under 18 år.

– Men för det krävs det synnerliga skäl och man måste ta ställning till hur gammal personen är, hur allvarligt brottet är och hur starkt något av häktningsskälen är, sade Sara Stolper, kammaråklagare på utvecklingscentrum inom Åklagarmyndigheten, till SVT i januari 2018.

Läs även: M vill införa ungdomshäkten – men regeringen vill försvåra häktning av unga

Lagförslag kan göra det svårare att häkta misstänkta under 18

Regeringen har dessutom lagt fram ett förslag som ska göra det ännu svårare att häkta misstänkta under 18 år.

I lagrådsremissen ”Effektivare hantering av häktningar och minskad isolering” från den 13 februari föreslås att misstänkta under 18 år bara ska kunna häktas i tre månader.

Misstänkta under 18 år ska dessutom få ”rätt att vistas med personal eller någon annan i minst fyra timmar varje dag”.

Förslaget gör det även svårare att anhålla personer under 18 år, vilket endast ska få ske ”om det är absolut nödvändigt, och ska därför som utgångspunkt placeras på något annat ställe”.

I samband med att propositionen överlämnades till riksdagen i mars underströk emellertid regeringen att undantag från de föreslagna tidsgränserna ska få göras vid svåra brott som kan kopplas till organiseras brottslighet.

– För att utreda brott kan det vara nödvändigt med häktning, och även att häktningen förenas med restriktioner. Det här gäller särskilt när brottet är en del av organiserad eller gängrelaterad brottslighet, sade Mikael Damberg.

Regeringen föreslog att lagförslaget skulle träda i kraft den 1 september i år, men lagförslaget har ännu inte godkänts av riksdagen.

Läs även: Tonåring hotade polis med pistol

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag