Topplistan på Spotify domineras av män – SVT: ”Vem bär ansvaret?”

Montage. Bild: Faksimil svt.se / Erik Stattin CC BY-SA 2.0
  • Torsdag 20 apr 2023 2023-04-20
E-post 0

Topplistan med de hundra mest spelade låtarna på Spotify domineras av män. ”Vem bär ansvaret?” frågar sig SVT, och låter ”experter” reda ut varför. Nu hånas public service-bolaget på sociala medier för inslaget.

Av de 100 genom tiderna mest spelade låtarna på Spotify är det enligt SVT ”13%” som antingen helt eller till viss del framförs av kvinnor.

För att undersöka varför intervjuas bland andra Josephine Forsman, trummis i rockbandet Sahara Hotnights. Hon säger att hon inte är förvånad över siffrorna.

– Män lyssnar på män i mycket högre grad än de lyssnar på kvinnor. Kvinnor lyssnar också på män, för att män har traditionellt sett varit idoliserade, säger Forsman som menar att det är upp till lyssnarna att se över vilken musik de väljer.

En annan som uttalar sig i inslaget är Ann Werner, lektor i musikvetenskap och docent i genusvetenskap. Hon torgför teorin att Spotifys algoritmer gynnar manliga artister.

– Det blir en cirkulär rörelse. Den här listan skapas såklart utifrån hur människor lyssnar. Men vad som strömmas styrs även av Spotifys gränssnitt och algoritmer. Om manliga artister strömmas mycket så lyfts de fram och då strömmas de ännu mer.

Läs även: Musikforskare: Därför älskar kvinnohatare hårdrock

Spotifys innehållschef i Norden Johan Seidefors tillbakavisar dock påståendet att algoritmerna skulle ge männen fördel.

– Hur man väljer artist att lyssna på eller spellista att lyssna på är ju otroligt personligt och beror på faktorer som, vågar jag säga, väldigt sällan har med kön att göra, säger han till SVT.

På Twitter är det flera som kommenterar SVT-inslaget. Däribland Per Lindgren, som har podden God Ton tillsammans med förre M-riksdagsmannen Hanif Bali.

Andra anmärker på användningen av procenttecken.

Läs även: SVT-reporterns udda fråga: ”Vad har du för rätt som vit, medelålders man?”

Läs även: ”Så ska god journalistik fungera” – SVT om klimatreporterns fråga

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag