Musikforskare: Därför älskar kvinnohatare hårdrock

Metallica spelar i London 2008. Bild: Kreepin Deth /CC BY 3.0
  • Fredag 14 apr 2023 2023-04-14
E-post 0

På fredagen släpper hårdrocksbandet Metallica ”72 Seasons”, som är bandets första studioalbum på sju år. Det är särskilt glada nyheter för kvinnohatare, enligt Expressen. 

Med anledning av släppet intervjuar tidningen nämligen musikforskaren Sam de Boise vid Örebro universitet, som kommit fram till att hårdrock är det mest uppskattade bandet på olika kvinnohatande forum.

Kvinnohatarnas påstådda preferens för hårdrock, eller metal som genren kallas internationellt, beror enligt de Boise främst på hur musiken låter.

– Det är höga ljud, distade gitarrer, skrik och growlande – kraftfull musik helt enkelt. Det låter argt och att vara arg är att vara dominant och behärska en situation vilket på de här forumen kopplas samman med hur riktiga män ska vara, säger Sam de Boise.

Läs även: Här pissar hon publiken i ansiktet

Enligt de Boise uppskattas hårdrockens relativa svårtillgänglighet av de undersökta forumens deltagare.

– Pop har tydliga melodier som ska attrahera en så bred publik som möjligt medan metal ställer sig utanför det, kanske till och med lite utanför samhället, säger de Boise, som även lyfter fram att hårdrock är svårspelad.

– Att behärska sitt instrument och vara tekniskt kunnig – det är lite som att styrketräna för de här männen, menar han.

Samtidigt påpekar de Boise att texterna i hårdrock inte är mer kvinnohatande än i andra musikgenrer.

– Jag skulle inte säga att metal uttrycker mer kvinnohat i låttexterna än andra genrer. Det finns kvinnohat i pop och emo också, till exempel.

Artikeln har fått rubriken ”Männen på de misogyna forumen älskar Metallica”, men musikforskaren de Boise uttalar sig om genren hårdrock generellt, och inte specifikt bandet Metallica.

Artikelns författare Tali Da Silva har tidigare hyllat den brottsdömda gangsterrapparen Yasin, som hon hävdar ”kommer ut som pappafeminist” när hon recenserar hans senaste album för SVT Nyheter Kultur.

– Han kommer ut lite grann som en pappafeminist, han har ju fått en dotter för inte så länge sedan. Samtidigt är det också väldigt mycket kriminalitet i musiken fortfarande, säger Da Silva, som även menar att Yasin gör sig ”till en megafon för samhällets svaga” i sin recension.

Metallica

Metallica är ett amerikanskt thrash metal-band som bildades 1981 i Los Angelse. Under 80-talet etablerade sig bandet som ett av de ledande i thrash metal-genren, tillsammans med Megadeth, Anthrax och Slayer.

Bandet fick sitt stora kommersiella genombrott med albumet Metallica, även känt som The Black Album, som kom 1991 och bland annat innehöll hitlåten Enter Sandman. Albumet har sålt över 16 miljoner exemplar och etablerade Metallica som ett av världens största rockband.

Läs även: Stormar scenen – då går bandet till attack med gitarr och stativ

Läs även: Band avbröt spelning efter klagomål – vita bandmedlemmar hade dreadlocks

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag