Totalpanik på Twitter efter debatt om invandrares brottslighet

Foto: svtplay.se samt faksimil Twitter
  • Söndag 15 jan 2017 2017-01-15
E-post 3224

STOCKHOLM Det bröt ut panik på Twitter när söndagens SVT Agenda bland annat kom att handla om invandrares överrepresentation i brottsstatistik och att Brottsförebyggande rådet inte har uppdaterat statistiken sedan 2005. Ämnet debatterades mellan Mattias Karlsson (SD) och kriminologen Jerzy Sarnecki.

Att grupper av invandrare är överrepresenterade i brottsstatistik är ingen nyhet. En rad undersökningar, inte minst från Brottsförebyggande rådet, har visat detta sedan länge. Men sedan 2005 har ingen förnyad rapport i ämnet låtit utföras, något som mött kritik från flera håll. En av de kritikerna är Centerpartiets riksdagsledamot Staffan Danielsson som menar att det är dags att presentera nya färska siffror i ämnet.

I söndagens SVT Agenda möttes Sverigedemokraternas riksdagsledamot Mattias Karlsson och kriminologen Jerzy Sarnecki för att debattera om det behövs förnyad statistik om invandrares brottslighet. Samtidigt utbröt panik på Twitter där SVT Agenda möter mycket hård kritik för att frågan togs upp.

”SVT Agenda är numera definitionen av nyttiga idioter”, skriver Aftonbladets Ehsan Fadakar på Twitter.

Nyheter Idag har tidigare talat med programledaren Anders Holmberg, men han avböjde att kommentera kritiken innan programmet sändes. Däremot var han öppen för att kommentera kritiken efteråt.

– Jag kommenterar gärna det här efteråt, kanske eventuellt också på Twitter, sade Holmberg till Nyheter Idag.

Nedan har Nyheter Idag sammanställt en lista på reaktioner i sociala medier över att SVT kastade ljus på frågan om invandring och brottslighet.

Läs också: Sanandaji kritiserar BRÅ för att de mörkar statistik om invandrares brottslighet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag