Tovatt (MP) firar med folköl när Preem fimpar utbyggnad

Bild: Bild: W.carter/CC BY-SA 4.0/Faksimil Twitter
  • Tisdag 29 sep 2020 2020-09-29
E-post

Lysekil blir utan 350 nya arbetstillfällen när Preem drar tillbaka sin ansökan om att bygga ut sitt oljeraffinaderi i staden. Miljöpartiets klimat- och energipolitiska talesperson Lotentz Tovatt firar beskedet med ”några rejäla folköl”.

Preem har dragit tillbaka sin ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil, som hade kunnat ge 350 nya jobb.

– I praktiken innebär beslutet att vi kommer dra tillbaka miljöansökan, vi kommer att avsluta projektet. Det innebär också att vi nu kan frigöra resurser för att accelerera vår förnybara produktion av drivmedel, säger Preems nye koncernchefen Magnus Heimburg till Ekot.

Läs även: Radikal klimatrörelse med kopplingar till Greta Thunberg limmade fast sig på flygplan

– Det här är ett slag i ansiktet. Naturligtvis är jag besviken på Preem, säger  Jan-Åke Bladh i Lysekil, som var med och byggde raffinaderiet på 70-talet, till Dagens Nyheter.

– Var ska vi få alla jobb ifrån då? undrar Jan-Åke, som är orolig för att ungdomen kommer flytta ifrån Lysekil.

Preems beslut välkomnas emellertid av Maria Granberg, gruppledare för Miljöpartiet i Lysekil.

– Det här är fantastiska nyheter. Preem har tagit sjumilakliv i och med att de övergett planerna på den här fossila investeringen, säger Granberg till Dagens Nyheter.

Även Miljöpartiets klimat- och energipolitiska talesperson Lotentz Tovatt välkomnar den stoppade utbyggnaden av Preems raffinaderi, en händelse som Tovatt firar ”med några rejäla folköl”.

Läs även: Norwegian lägger ner flyg från Sverige – då jublar MP-toppen Tovatt: ”Seger!”

En utbyggnad av raffinaderiet hade fördubbla Preems utsläpp med 1 miljon ton koldioxid per år, enligt företagets egna beräkningar, vilket har fått miljörörelsen att protestera mot projektet.

Naturskyddsföreningen har kritiserat projektet, och Greenpeace har blockerat inloppet till raffinaderiet i en protestaktion mot den planerade utbyggnaden.

Preems nya VD Magnus Heimburg säjer emellertid i ett pressmeddelande att utbyggnaden stoppas av ekonomiska skäl.

– Att avveckla ROCC-projektet är ett kommersiellt beslut som baseras på en sammanvägning av projektets lönsamhet och tekniska genomförbarhet. Beslutet att avveckla projektet gör även tillståndsansökan från 2016 inaktuell, säger Magnus Heimburg.

Läs även: MP-toppen jublar när Ringhals 2 stängs: ”Kul!”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag