Tovatt rasar när regeringen slopar sågad skatt på plastpåsar

Bild: JakhashviliGaga/CC BY-SA 4.0/Luz Aleyda Villa Posso
  • Onsdag 12 apr 2023 2023-04-12
E-post 0

Regeringen och Sverigedemokraterna har kommit överens om att slopa den hårt kritiserade skatten på plastpåsar från och med den 1 januari nästa år, rapporterar Sveriges Radio.

–  Det här är ju en oangelägenhet för människor, en väldigt dysfunktionell skatt på många sätt och vis. Ett konstigt inslag i skattesystemet, säger Sverigedemokraternas ekonomisk-politisk talesperson Oscar Sjöstedt.

Skatten infördes av den rödgröna regeringen, men var ett krav från Liberalerna i januariavtalet mellan den rödgröna regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Sedan skatten infördes har Liberalerna emellertid undvikit att kommentera den, och nu accepterar partiet att den tas bort.

Läs även: Liberalerna fick igenom kritiserad skatt på plastpåsar – vill inte svara på frågor

Läs även: Liberalerna fortsätter ducka frågor om fiaskoskatt på plastpåsar

Miljöpartiets tidigare riksdagsledamot Lorentz Tovatt, numera grön debattör på bland annat sajten Klimatgranskaren, har emellertid svårare att acceptera skattens avskaffande.

”Kan någon nu ställa frågan till regeringen om hur de avser uppnå kraven inom EU-direktiven som kräver minskat antal plastbärkassar? Andra länder har använt förbud/ransonering. Kommer regeringen lansera ett sådant förslag?” frågar han sig i ett inlägg på Twitter.

I ett följande inlägg svingar Tovatt vilt mot Liberalerna för att partiet vikt sig i frågan.

”Är inte slopandet av plastpåseskatten det ultimata beviset på L:s fullkomliga kapitulering i miljöpolitiken? Det är den enda miljöåtgärd som L drev under JA-åren. Har de NÅT kvar? Tror inte det. SD har ju stoppat allt” skriver Tovatt.

Andra som kommenterar skattens avskaffande på Twitter är mer positivt inställda.

Läs även: Plastpåseskatten blir kvar – Sjöstedt (SD): ”Vi tog strid för andra frågor”

Läs även: Sadé: Vad skulle Jesus säga om plastpåseskatten?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag