”Treklövern”: Ny allians ska stoppa M:s samarbete med SD

Christian Sonesson (M). Foto: Staffanstorps kommun
  • Fredag 24 aug 2018 2018-08-24
E-post 309

STAFFANSTORP Sedan Moderaterna i Staffanstorp meddelade att man kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet hänger Allianssamarbetet i kommunen på en skör tråd. Centerpartiet och Liberalerna vill istället bilda en egen allians med Kristdemokraterna – ”Treklövern” – skriver Skånska Dagbladet på torsdagen.

Enligt tidningen har Liberalernas Björn Magnusson och Centerpartiets Yvonne Nilsson gjort ett gemensamt uttalande där man presenterar den nya alliansen, där KD alltså också väntas ingå. Syftet är att ge väljarna ett alternativ till konstellationen M och SD. Treklövern utesluter allt samarbete med SD.

Läs mer: ”Någon ska alltid vara först”: Moderat öppnar för att styra med Sverigedemokraterna

– Vi vill tydliggöra att Treklövern värderingsmässigt ligger så långt från SD att det omöjliggör ett organiserat samarbete med dem (och även V), säger Björn Magnusson och Yvonne Nilsson enligt Skånska Dagbladet.

De två säger också att man kan tänka sig ett samarbete med de rödgröna partierna:

– Treklövern strävar efter största möjliga inflytande vilket då även kan innebära att det kan bli en blocköverskridande lösning.

Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) var den som meddelade att hans parti öppnar för samarbete med SD efter valet.

”Uppenbart har detta retat upp Liberalerna som nu ägnar sig åt krypskytte mot oss, och nu öppnar de upp för att styra tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Kanske är det deras syn på höjd skatt och att ta emot fler nyanlända som förenar dem”, skriver han på Facebook om den nya alliansen, och fortsätter:

”En röst på Liberalerna eller Centerpartiet är av allt att döma en röst på de rödgröna. Det hedrar Liberalerna och Centerpartiet att de är tydliga med sitt ställningstagande redan innan valet än att de bär dessa tankar utan att säga något till väljarna.”

Läs även: ”Finns en ganska stor tyst andel inom partiet som tycker som jag”: Christian Sonesson (M) om samarbete med SD

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag