Trots Lagrådets kritik – regeringen går vidare med att rädda Cementa

Bild: Skärmdump regeringen.se
  • Tisdag 21 sep 2021 2021-09-21
E-post

SVERIGE Regeringen går vidare med att lägga en proposition i riksdagen om en undantagslag för Cementas kalkbrytning i Slite på Gotland. Detta trots Lagrådets kritik om att de föreslagna lagändringarna strider mot grundlagen. Det meddelar näringsminister Ibrahim Baylan (S) och klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) på en pressträff under tisdagen.

I juli fick företaget Cementa beskedet av Mark- och miljööverdomstolen att deras brytning i Slite skulle stoppas den 1 november 2021. Motiveringen var brister i miljökonsekvensbeskrivningen.

För att förhindra en cementkris i landet har regeringen föreslagit undantag i miljöbalken som innebär att Cementa får gå vidare med sin kalkbrytning på Gotland med ett tidsbegränsat tillstånd.

På tisdagens pressträff meddelar man att man går vidare till riksdagen med förslagen.

– Brister i cementförsörjningen riskerar att skapa svallvågor in i flera samhällssektorer. Ett driftstopp skulle därför riskera att drabba verksamheter och leda till att hundratusentals varsel läggs och där enskilda medborgare drabbas, säger Ibrahim Baylan på pressträffen.

Tidigare har Lagrådet kritiserat regeringens förslag för att rädda Cementa. I sin kritik har man menat att lagförslagen strider mot grundlagen eftersom de riktas mot ett specifikt företag och därmed inte är generellt tillämpbara.

Läs även: Lagrådet sågar regeringens försök att rädda Cementa

Enligt regeringen har man emellertid tagit hänsyn till generalitetskraven i utformningen av propositionen.

– Vi vidhåller att det här är en generell lagstiftning som hanterar en akut kris och det är också därför regeringens bedömning att det här uppfyller generalitetsmåttet, säger Per Bolund.

Lagförslagen i propositionen är tänkta att träda i kraft den 15 oktober 2021.

Läs även: MP om cementkrisen: ”Vi är säkra på att människan kan utveckla ett sätt att bygga utan cement”

Läs även: Gruvjätten Boliden om svenska myndigheter: ”Motsätter sig att verksamheten ska bedrivas överhuvudtaget”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag