Trudeau inför undantagslagar – ska stoppa pengar till ”frihetskonvojen”

Bild: Faksimil Youtube/Justin Trudeau – Prime Minister of Canada/CC BY 3.0
  • Tisdag 15 feb 2022 2022-02-15
E-post 201

Med undantagslagar försöker Kanadas premiärminister Justin Trudeau nu stoppa pengaflödet till den så kallade ”frihetskonvojen” med lastbilschaufförer som blockerar gränsen till USA och ockuperar delar av huvudstaden Ottawa. Lastbilschaufförerna demonstrerar mot vaccinbevis och covid-restriktioner, och protesterna har pågått sedan slutet av januari.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau inför undantagslagar för att stoppa de demonstrationer som har lamslagit delar av huvudstaden Ottawa och stängt gränsövergångar till USA, rapporterar Reuters.

Protesterna vänder sig mot vaccinbevis och covid-restriktioner, och inleddes av lastbilschaufförer som begav sig på en ”frihetskonvoj” mot huvudstaden Ottawa i slutet av januari.

Läs även: Kanadensiska lastbilschaufförer protesterar mot Trudeau i ”frihetskonvoj”

Konvojen har ockuperat delar av Ottawa sedan de anlände, och protesterande lastbilschaufförer har även blockerat Ambassador Bridge i Ontario som är en viktig gränsövergång till Detroit i USA.

Även mindre gränsövergångar i provinserna Alberta, Manitoba och Brittish Columbia har stängts av demonstranterna.

– Blockaderna skadar vår ekonomi och utgör en fara för allmänheten. Vi kan inte och vi tänker inte låta illegal och farlig verksamhet fortsätta, säger Tudeau på en pressträff.

De nya lagarna ska stoppa ekonomiskt stöd till demonstranterna, och innebär att kanadensiska banker ska frysa bankkonton som man misstänker används till stöd för demonstranterna.

Tidigare har crowdfundingtjänsten GoFundMe använts till donationer åt lastbilschaufförerna, men när GoFundMe stängde ned insamlingen började supportrar använda tjänsten GiveSendGo. En domstol i Ontario har beordrat GiveSendGo att stoppa insamlingarna, men amerikanska GiveSendGo har vägrat lyda.

– Vi gör dessa förändringar för att vi vet att dessa plattformar används för att stödja illegala blockader och illegal aktivitet som skadar den kanadensiska ekonomin, säger Kanadas finansminister Chrystia Freeland, som uppger att blockaden av Ambassador Bridge påverkat handel för omkring 390 miljoner dollar per dag, eller 30 procent av all väghandel mellan Kanada och USA.

Den nya lagen kommer även upphäva försäkringar på lastbilar som deltar i demonstrationerna.

Läs även: Trudeau anklagar frihetskonvojen för ”hatisk retorik” – föredrar BLM

Läs även: Mathiasson: Leve den kanadensiska frihetskonvojen

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag