Tunisisk kritik när Denzel Washington spelar Hannibal

Hanninal Barkas och Denzel Washington. Bild: Public Domain/MTV UK/CC BY 3.0
  • Måndag 18 dec 2023 2023-12-18
E-post 0

Beslutet att ge rollen som den berömde kartagiska generalen Hannibal Barkas till skådespelaren Denzel Washington får kritik i Tunisien, där Kartago låg. Detta då Washington är svart, medan kartagerna hade västasiatiskt ursprung.

Den kartagiske generalen Hannibal Barkas, som utkämpade det andra puniska kriget mot Rom 218 – 201 f.kr, anses varit en av världshistoriens främsta fältherrar, mest känd för att ha invaderat Rom genom att tåga över alperna, och för att ha omringat och utplånat en nästan dubbelt så stor romersk här under slaget vid Cannae 216 f.kr, som blev Roms största nederlag någonsin.

Men trots flera allvarliga förluster vägrade Rom ge upp. Då Hannibal dessutom motarbetades av rivaler i den kartagiska senaten slutade kriget med en romersk seger sedan den romerska generalen Scipio Africanus invaderat det kartagiska kärnlandet i Nordafrika och besegrat Hannibal i slaget vid vid Zama 202 f.kr.

Vid det andra puniska krigets utbrott omfattade det kartagiska imperiet västra Nordafrika från nuvarande Marocko fram till Egypten samt stora delar av nuvarande Spanien, men huvudstaden Kartago låg i nuvarande Tunisien, som var Kartagos kärnland.

När Oscarvinnaren Denzel Washington fått rollen som Hannibal i en ny film av regissören Antoine Fuqua som produceras av Netflix kritiseras valet därför i Tunisien, rapporterar Variety. Detta då kartagerna hade västasiatiskt semitiskt ursprung och inte afrikanskt, som Washington.

– Det finns en risk att man förfalskar historien. Vi måste inta en position kring denna fråga, säger den tunisiska parlamentsledamoten Yassine Mami.

Den tunisiska tidningen La Presse skriver i en ledartext att det ”enligt tunisier och många betraktare är ett historiskt fel” att framtsälla Hannibal som svart.

Tunisiens kulturminister Hayet Ketat-Guermazi är emellertid mer pragmatisk när hon kommenterar frågan.

– Det är fiktion. Det är deras (Neflix) rätt att göra som de vill. Hannibal är en historisk person och vi är alla stolta att han var tunisier. Men vad kan vi göra? säger hon till franska tidningen Le Monde.

Den pragmatiska inställningen kan möjligen förklaras av att Ketat-Guermazi förhandlar med Netflix om att spela in delar av filmen i Tunisien.

– Jag hoppas de beslutar om att filma i alla fall delar av filmen här och att det uppmärksammas. Vi vill att Tunisien åter ska bli en plats där utländska filmer spelas in, säger hon.

Netflix har tidigare fått liknande kritik från egyptiskt håll efter att den berömda drottningen Kleopatra VII, som bland annat var älskarinna och allierad till de romerska generalerna Julius Caesar och Marcus Antonius, spelades av en svart skådespelare, trots att hon hade makedonskt ursprung, i en miniserie på plattformen.

I det fallet lanserades emellertid miniserien som en ”dokumentärserie”, där tesen drevs att den verkliga Kleopatra var svart, vilket det inte finns några historiska belägg för.

När det gäller Denzel Washington i rollen som Hannibal Barkas kan även noteras att Hannibal var i trettioårsåldern under kriget mot Rom, medan Denzel Washington är 68 år gammal.

Läs även: Netflix totalsågas när Kleopatra blir svart

Läs även: Kleopatra-regissören slår tillbaka: ”Politisk handling” att göra Kleopatra svart

Läs även: Kritiker och tittare sågar svart Kleopatra

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag