Turkiet backar om utlämning av Kakabaveh: ”Inget krav från Turkiet”

Bild: Bengt Oberger/CC BY-SA 3.0/President.gov.ua/CC BY 4.0
  • Lördag 21 maj 2022 2022-05-21
E-post 169

I en intervju med TT på fredagen sade Turkiets ambassadör i Sverige Hakki Emre Yunt att riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh hör till de personer som Turkiet vill ha utlämnade i utbyte mot ett turkiskt godkännande av Sverige i Nato.

– PKK har kopplingar till vissa riksdagsledamöter. De arbetar mot Turkiet i riksdagen hela tiden. De pressar den svenska regeringen att inta en negativ inställning till Turkiet, säger Emre Yunt till TT.

På frågan om vilka riksdagsledamöter han menar nämner Emre Yunt Kakabaveh.

– Jag kan bara nämna Amineh Kakabaveh, eftersom hon hade ett avtal med det socialdemokratiska partiet för att stödja dem.

Läs även: Erdoğan motsätter sig svenskt Nato-medlemskap: ”Gästhem för terrorister”

I överenskommelsen mellan Kakabaveh, som lämnat V och är politisk vilde, och Socialdemokraterna om att godkänna Magdalena Andersson som statsminister ingick att Sverige ska fördjupa samarbetet med PYD, en kurdisk organisation som verkar i norra Syrien och var allierade med USA och väst i kampen mot IS,

– Det här borde ha blivit en skandal. Att ha en överenskommelse om att agera mot Turkiet och stödja terrororganisationerna från Sverige, menar Emre Yunt.

Senare i intervjun svarar Emre Yunt att Kakabaveh är en av de personer som Turkiet skulle vilja se utlämnade i utbyte mot ett turkiskt godkännande av Sverige som Natomedlem.

– Om det är möjligt, ja. Men jag vet inte, hon måste vara svensk medborgare? Det är svårt att utvisa sina egna medborgare. Men det är upp till den svenska regeringen.

Uttalandet fick Kakabaveh att reagera med ett inlägg på Instagram. Där skriver hon bland annat att ”Jag är svensk medborgare och jag är vald att representera Sveriges medborgare i riksdagen. Det är ambassadören som borde skickas tillbaka till Turkiet. Men inte bara regeringen måste agera. Oppositionen och opinionsbildare över hela det politiska fältet måste markera och förklara att Sverige inte kryper för islamisterna i Ankara”.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Amineh Kakabaveh (@amineh._kakabaveh)

Nu säger Emre Yunt till Ekot i Sveriges Radio att Turkiet inte alls vill ha Kakabaveh utlämnad.

– Nej, det finns inget sådant fall. Det finns inget krav från Turkiet, för hon är inte ens turkisk medborgare. Så det är inte möjligt för oss att begära henne utlämnad till Turkiet, säger han till Ekot.

Läs även: Kakabaveh drar tillbaka stödet till regeringen: ”Vikt ned sig” för Erdoğan

Läs även: Åkesson kallade Kakabaveh ”kommunistisk kurd” – får kritik

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag