Turkisk tv uppmanar turksvenskar att rösta på Nyans

Bild: Faksimil Youtube
  • Tisdag 28 jun 2022 2022-06-28
E-post 323

Den turkiska tv-kanalen Haber Global som har kopplingar till fascistiska Grå Vargarna uppmanar turksvenskar att rösta på partiet Nyans i riksdagsvalet, rapporterar Expressen.

– Partiet Nyans är Sveriges enda Turkietvänliga parti som tar tydligt avstånd från terrorism, säger partiledaren Mikail Yüksel i inslaget, som även har lagts ut på Youtube.

Med det syftar Yüksel på Kurdistans Arbetarparti, PKK, som terroriststämplats av EU. Turkiets regering anklagar Sverige i allmänhet och Socialdemokraterna i synnerhet för kopplingar till PKK vilket motiverar Turkiets blockering av ett svenskt medlemskap i Nato.

Läs även: Erdoğan motsätter sig svenskt Nato-medlemskap: ”Gästhem för terrorister”

Yüksel kommer ursprungligen från staden Kulu i Turiket, och i inslaget påstås felaktigt att det kommer finnas en valurna för det svenska riksdagsvalet i staden, där det hävdas att det finns 50 000 röstberättigade turksvenskar.

– Med bara 23 000 röster från ett enda valdistrikt kan vi komma in i parlamentet och vara partiet som håller balansen, säger Yüksel i inslaget.

I själva verket stängde det svenska honorärkonsulatet i Kulu för tre år sedan, så att turkar med svenskt medborgarskap måste ta sig till  ambassaden i Ankara, generalkonsulatet i Istanbul eller till honorärkonsulatet i Alanya för att rösta i det svenska valet.

– Det är precis den här typen av separatism vi i Liberalerna har varnat för. Nyans och turkisk statsmedias mål är att skapa splittring i Sverige där turkar och muslimer känner sig alienerade. Nyans mål är att splittra vårt land, det ställer inte jag upp på, säger Gulan Avci (L) som har kurdisk bakgrund från Turkiet till Expressen.

Tv-kanalen Haber Global styrs av azerbadjdanska affärsmän som har kopplingar till det fascistiska turkiska partiet MHP, vars ungdomsorganisation Grå Vargarna terrorstämplats i Frankrike och Tyskland.

Läs även: Westerholm: Nyans har goda förutsättningar att nå framgång

Läs även: Morgan Johansson varnar för Nyans: ”Ett parti som vill splittra”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag