Turkiska människosmugglare allt mer aktiva – minst 30 migranter har drunknat i Egeiska havet

Syriska och irakiska migranter kommer till Lesbos 2015. Bild: Ggia/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 27 dec 2021 2021-12-27
E-post

Minst 30 migranter har drunknat i Egeiska havet utanför Grekland dagarna kring jul, rapporterar Yle. Samtidigt har den grekiska kustbevakningen räddat 150 personer, av vilka ett tiotal var barn.

Den värsta olyckan skedde på onsdagen i förra veckan, då en båt med omkring  50 migranter ombord kantrade utanför ön Folegandros. 13 migranter räddades av den grekiska kustbevakningen, men ett tiotal befaras ha drunknat.

Läs även: Erdogan bekräftar: Turkiet öppnar gränsen – grekisk polis skjuter tårgas mot migranter

På julafton påträffades 11 kroppar efter att en båt som sjönk på torsdag kväll norr om ön Antikythera. 90 migranter lyckades ta sig i land. På julaftons kväll kapsejsade en båt utanför Paros. 63 personer räddades och 16 kroppar påträffades.

Enligt både grekiska myndigheter och FN:s flyktingkommissariat UNHCR har turkiska människosmugglarnas blivit allt mer aktiva i grekiska vattnen under de senaste månaderna.

– Dessa smugglare som inte bryr sig om människoliv har blivit allt mer aktiva. De tränger ihop tiotals bedrövade människor utan flytvästar, på båtar som inte är ens minimalt sjösäkra, säger Greklands sjöfartsminister Giannis Plakiotakis, som anklagar turkiska myndigheter för att inte ingripa mot människosmugglarna.,

Tre turkiska människosmugglare har gripits av grekiska myndigheter när de försökte fly till fots efter att deras båt stoppats.

Läs även: Migrant ihjälskjuten vid grekiska gränsen – Grekland avskaffar asylrätten

Läs även: EU tackar Grekland: ”Europas sköld”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag