TV 4: 37 procent vill porta Israel från Eurovision

Israeliska Dana International vann ESC i Birmingham 1998. Bild: Frédéric de Villamil/CC BY-SA 2.0
  • Lördag 3 feb 2024 2024-02-03
E-post 0

37 procent av svenskarna håller med de 1005 svenska artisterna om att Israel borde stängas av från Eurovision Song Contest i Malmö i vår, enligt en undersökning som opinionsinstitutet Verian har gjort på uppdrag av TV 4 Nyheterna.

Under veckan har ett upprop från 1005 svenska artister som kräver att Israel portas från Eurovision Song Contest väckt uppmärksamhet och debatt.

Bland listans undertecknare märks världsstjärnan Robyn, hovsångaren Malena Ernman och gangsterrapparen Yasin, tidigare dömd till fängelse för förberedelse till människorov.

Nu har opinionsinstitutet Verian på uppdrag av TV 4 Nyheterna gjort en opinionsundersökning om svenskarnas syn på Israels deltagande i Eurovision Song Contest, som visar att 37 procent anser att Israel borde stängas av från tävlingen.

34 procent svarade att Israel inte borde stängas av och 29 procent var tveksamma eller inte visste.

– Jag tycker att det är självklart att de inte ska vara med i Eurovision. Om vi inte har tillåtit Ryssland att vara med på grund av de krigsbrott de begår i Ukraina, så ska vi inte heller tillåta Israel att vara med på grund av de krigsbrott de begår i Gaza och andra delar av Palestina just nu, säger Johanna, som TV 4 Nyheterna talat med.

Katarina Grip håller inte med Johanna om det.

– Jag tycker att de ska få vara med, för att det är ju inte artisterna fel att det är som det är i Gaza, och dessutom tror jag på att människor träffas, säger hon till TV 4 Nyheterna.

Läs även: Svenska artister kräver att Israel portas från Eurovision

Läs även: Hovet om Malena Ernman: ”Innehar fortfarande titeln”

Läs även: Kändisupprop mot Israel sågas

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag