Ukrainakriget skapar brist på miljötillsats – dieselfordon riskerar att bli stillastående

Bild: Midnight Runner/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 29 mar 2022 2022-03-29
E-post

Nu hotar kriget i Ukraina att skapa ännu en brist – på urea, ett ämne som finns naturligt i urin och bland annat används i AdBlue, som används som tillsats för att rena avgaserna från moderna dieselbilar, rapporterar SVT Väst.

Syftet med AdBlue är att minska utsläppen av kväveoxider. Problemet är att moderna dieselmotorer inte kan användas utan AdBlue. Om AdBlue inte tillsätts kommer bilarnas prestanda försämras i ett första steg. I nästa steg kommer hastigheten begränsas, och i det sista steget kommer motorerna inte kunna startas.

Läs även: Svensk livsmedelsförsörjning riskerar att slås ut – den globala livsmedelskrisen förvärras

Förutom moderna dieselbilar gäller scenariot omkring 50 000 tunga transportfordon, vilket riskerar att få konsekvenser för hela samhället.

Men någon beredskap för att hantera bristen på AdBlue finns inte, enligt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB.

– Sverige har ju bestämt att vi inte ska ha några beredskapslager, det finns nu inga drivmedelslager på förnybara bränslen utan det som finns är det som finns i försörjningskedjan, säger Jan-Olof Olsson vid enheten för Försörjningberedskap på MSB till SVT Väst.

Läs även: Ygeman 2017: Glöm lager med livsmedel, skyddsmasker och andra förnödenheter

Läs även: Lantbrukare varnar: Svenska skördar kan halveras

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag