Ung kvinna i Bangladesh brändes till döds efter att ha anmält sexuella trakasserier

Foto: Pixabay
  • Tisdag 23 apr 2019 2019-04-23
E-post 406

BANGLADESH En kvinnlig student brändes till döds efter att ha anklagat en rektor för sexuella trakasserier. Femton personer har gripits för mordet, bland annat två manliga studenter som tidigare arrangerat en stöddemonstration för den anklagade rektorn.

19-åriga Nusrat Jahan Rafi studerade på en madrassa, en islamisk skola, i Bangladesh. Den 27 mars kallades hon in på rektorns kontor där hon utsattes för ovälkomna närmanden, rapporterar BBC.

Nusrat anmälde händelsen till polisen, som grep rektorn. Då arrangerade två manliga studenter på madrassan en demonstration till stöd för rektorn. Lokala politiker ska ha deltagit i protesten.

Den 6 april var Nusrat tillbaka på skolan för sin slutliga tentamen. En kvinnlig student lurade henne upp på skolans tak genom att påstå att en av hennes vänner blev misshandlad.

På taket väntade fyra eller fem personer klädda i burka, som försökte pressa Nusrat att ta tillbaka sin anmälan. När hon vägrade satte de eld på henne.

Läs även: Kritiserad kvinnomarsch-arrangör: Islam har alltid varit feministiskt

Enligt polis ville mördarna att det skulle se ut som en olyckshändelse, men Nusrat överlevde länge för att kunna avge ett vittnesmål.

Nusrat togs till ett lokalt sjukhus, där läkare konstaterade att hon hade brännskador på 80% av kroppen, och skickade vidare henne till det större universitetssjukhuset i huvudstaden Dhaka.

Läs även: Pakistanska popsångerskans attack mot Wilders tävling: ”Tecknarna måste hängas”

I ambulansen spelade Nusrat in sitt vittnesmål på sin brors mobiltelefon.

– Läraren rörde mig. Jag ska bekämpa detta brott till mitt sista andetag, sade Nusrat på inspelningen, där hon också pekade ut några av sina angripare som studenter på skolan där hon attackerades.

Nusrat avled den 10 april, och polisen har arresterat femton personer, bland annat de två manliga studenter som arrangerade demonstrationen till stöd för den anklagade rektorn, som också har gripits.

– Ingen av förövarna kommer undgå rättvisan, lovade Sheikh Hasina, Bangladesh premiärminister när han mötte Nusrats familj.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag